vineri

26 aprilie, 2024

13 iulie, 2017

Reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au avertizat, joi, că peste 2.000 de medicamente riscă să dispară de pe piață din cauza taxei clawback, care tinde să crească spre 30%.

„Tragem un semnal de alarmă legat de disponibilitatea medicamentelor ieftine, accesibile, generice pentru pacienții români și, concomitent cu asta, credem noi că și industria locală a producătorilor medicamentelor generice va suferi enorm.

Situația actuală va determina și retragerea mai multor medicamente ieftine generice de pe piață. Problema cea mai arzătoare este taxa clawback… Este o situație absolut dramatică, care pune în dificultate toți producătorii de medicamente generice, în special pe cei locali”, a declarat joi Adrian Grecu, președintele APMGR, citat de Agerpres.


Din cele peste 2.000 de medicamente ce riscă dispariția de pe piață, 62% costă sub 25 de lei.

Această creștere a taxei clawback, a avertizat președintele APMGR, ar purea duce la dispariția unor medicamente esențiale pentru milioane de medicamente care se adresează unor arii terapeutice de bază pentru boli precum cele cardiovasculare și digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central și ale aparatului respirator.

Adrian Grecu a arătat că, din 2016 și până în primăvara acestui an, au fost introduse 42 de noi molecule pe lista de medicamente compensate generând un consum suplimentar anual de aproximativ 70 de milioane de lei.

„Un produs cu cât este mai ieftin, cu atât impactul clawback este mai mare, de aceea riscul de dispariție este mai mare pentru medicamentele genericeȚ, a mai spus Grecu.


În opinia sa, plafonarea taxei clawback la 16 % ar fi o soluție, „o gură de aer pentru noi și restul industriei. Deja, la momentul acesta, suntem atât de disperați încât suntem deschiși să acceptăm orice ofertă. Să fim invitați la discuții, putem să găsim și altă alternativă numai să găsim soluții, să ieșim din impasul acesta”, a explicat președintele APMGR, într-o conferință de presă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: