joi

25 iulie, 2024

cei mai mari producători de cupru din lume

11 februarie, 2023

Cei mai mari producători de cupru sunt Chile, Peru, China, Republica Democratică Congo și Statele Unite ale Americii.

De ce este cuprul important

Cuprul este un metal esențial pentru societatea înalt tehnologizată în care trăim, în special datorită faptului că este un conductor electric excelent. În plus, acest metal este și foarte ductil (se poate prelucra în fire sau în foi foarte subțiri) și maleabil, ceea ce îl face foarte ușor de prelucrat.

Deoarece tehnologiile verzi precum vehiculele electrice, panourile solare și turbinele eoliene necesită foarte mult cupru, cererea pentru acest metal a crescut foarte mult în ultimii ani.


De asemenea, foarte multe device-uri moderne precum telefoanele mobile sau laptopurile necesită cupru.

Clasamentul de mai jos cu cei mai mari producători de cupru din lume, realizat pe baza datelor oficiale US Geological Survey, se referă la producția de cupru din anul 2021. Cantitățile sunt exprimate în milioane de tone.

Cel mai mare producător de cupru din lume

1. Chile – 5,6 milioane de tone (țara a produs 27% din producția totală de cupru de la nivel mondial din anul 2021). Chile este cel mai mare producător de cupru din lume, aici aflându-se cele mai mari două mine de cupru din lume: Escondida și Collahuasi, potrivit visualcapitalist.com.

De altfel, America de Nord, Ameria de Sud și America Centrală domină producția mondială de cupru, în aceste regiuni aflându-se 15 din cele mai mari 20 de mine de cupru din lume.


Totodată, Chile deține și cele mai mari rezerve de cupru din lume, estimate la 200 de milioane de tone.

2. Peru – 2,2 milioane de tone (cotă de piață la nivel global – 10%). Peru se află pe locul al doilea în acest clasament cu cei mai mari producători de cupru din lume. Și Peru are rezerve importante de cupru (aproximativ 77 de milioane de tone), afându-se pe locul al treilea, după Chile și Australia.

Țările ce cele mai mari rezerve de cupru

3. China – 1,8 milioane de tone (cota de piață la nivel mondial – 8%). China este un mare producător de cupru, dar și un consumator uriaș al acestei resurse (aproximativ 54% din cuprul rafinat în întreaga lume).

4. Republica Democratică Congo – 1,8 milioane de tone (cotă de piață la nivel mondial – 8%)

5. SUA – 1,2 milioane de tone (6% cotă de piață la nivel global). SUA se află pe locul 5 în clasamentul cu cei mai mari producători de cupru din lume. Cea mai mare parte a cuprului produs în SUA provine din minele din Arizona (circa 71% din producția SUA). Cuprul mai este extras și din mine din Michigan, Missouri, Montana, Utah, New Mexico și Nevada.

6. Australia – 0,9 milioane de tone (cotă de piață la nivel global – 4%). În ceea ce privește rezervele de cupru, se estimează că Australia deține circa 93 de milioane de tone.

Cei mai mari producători de cupru – restul clasamentului

7. Zambia – 0,83 milioane de tone (cotă de piață la nivel global – 4%)

8. Rusia – 0,82 milioane de tone (cotă de piață la nivel mondial – 4%)

9. Indonezia – 0,81 milioane de tone (cotă de piață la nivel mondial – 4%)

10. Mexic – 0,72 milioane de tone (cotă de piață la nivel global – 3%)

11. Canada – 0,59 milioane de tone (cotă de piață la nivel global – 3%)

12. Kazakhstan – 0,52 milioane de tone (cotă de piață la nivel mondial – 2%)

13. Polonia – 0,39 milioane de tone (2% cotă de piață la nivel mondial)

cei mai mari producători de cupru din lume
Foto: Reinhard Jahn / Wikipedia.org

Cei mai mari producători de cupru din lume – producția globală

În 2021, în întreaga lume s-au produs aproximativ 21 de milioane de tone de cupru. Legat de rezervele mondiale, un studiu realizat de US Geological Survey arată că, în anul 2015, la nivel global existau 2,1 miliarde de tone de cupru (resurse identificate). Instituția americană mai estima că resursele încă nedescoperite sunt de circa 3,5 miliarde de tone de cupru.

Cei mai mari producători de cupru – topul companiilor

În ceea ce privește companiile care au produs cel mai mult cupru, datele pentru anul 2020 citate de publicația NSEnergyBusiness conturează următorul clasament:

1. Codelco, Chile – 1,73 milioane de tone. Fondată în anul 1955 și naționalizată în 1971, compania Corporación Nacional del Cobre de Chile, cu sediul central în Santiago, este cea mai mare companie producătoare de cupru din lume.

2. BHP, Marea Britanie – Australia – 1,72 milioane de tone. Împreună cu partenerii Rio Tinto și JECO,
această companie operează cea mai mare mină de cupru din lume – Escondida din Chile. Compania operează și alte mine de cupru din Chile, dar și din Australia.

Care sunt cei mai mari producători de cupru din lume

3. Freeport-McMoRan, SUA – 1,45 milioane de tone. Cu sediul central în Phoenix, Arizona, SUA, compania americană este și cel mai mare producător de molibden din lume (metal de culoare albă-argintie întrebuințat la fabricarea unor oțeluri speciale și a filamentelor unor becuri electrice).

4. Glencore, Elveția – 1,26 milioane de tone. Compania elvețiană operează mine de cupru din Australia, Africa și America de Sud (inclusiv mina Antamina din Peru și mina Collahuasi din Chile).

5. Southern Copper, Mexic – 1 milion de tone. Fondată în anul 1952, în prezent o subsidiară a Grupo Mexico, Southern Copper are sediul central în Mexico City. Operează mine din Mexic și din Peru.

Foto: Alexas_Fotos / pixabay.com / Reinhard Jahn / Wikipedia.org

Vă recomandăm și:

Țările cu cele mai mari rezerve de aur: TOP 37. Pe ce loc e România
Țările cu cele mai mari rezerve de petrol: TOP 49. România, locul 1 în UE
Țările cu cele mai mari rezerve de gaze: TOP 42. Pe ce loc e România
Țările cu cele mai mari rezerve de cărbune din lume. TOP 33

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: