vineri

3 mai, 2024

producători de îngrășăminte chimice din românia

20 aprilie, 2024

Cei mai importanți producători de îngrășăminte chimice din România sunt Azomureș și Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari.

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România

Cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România este compania Azomureș. Înființată în anul 1962 drept Combinatul de îngrășăminte azotoase Târgu Mureș, fabrica a început să producă amoniac, acid azotic și azotat de amoniu în perioada 1966-1968. Instalațiile de uree au fost construite în anii ’70, iar cea de melamină la începutul anilor ’80.

Azomureș a fost privatizată în 1997, când acționar majoritar a devenit Transworld Fertilizers Holding Luxembourg. Ulterior, în 2012, pachetul majoritar de acțiuni a fost achiziționat de Ameropa Holding, un grup elvețian din care Azomureș face parte și la ora actuală.


Compania agricolă elvețiană Ameropa Holding AG, cu sediul central în Binningen, Elveția, comercializează îngrășăminte și cereale la nivel global și are operațiuni în peste 30 de țări de pe toate continentele, potrivit Wikipedia.org. Ameropa tranzacționează anual 16 milioane de tone de cereale și 16 milioane de tone de îngrășăminte, din care 8 milioane de tone de uree.

Producători de îngrășăminte chimice din România – Azomureș

Platforma industrială a Azomureș este situată în Târgu Mureș și se întinde pe o suprafață de 100 de hectare. Cuprinde un complex de instalații de producere a îngrășămintelor pentru agricultură – NPK, azotat de amoniu, nitrocalcar, uree granulată, și a unor produse industriale precum melamină, uree tehnică, apă amoniacală, acid azotic și altele, se arată pe site-ul companiei.

Capacitatea anuală de producție este de 1,8 milioane de tone de îngrășăminte, 75% din producție fiind livrată în piața locală, către distribuitori din România. Restul este exportat în special în Serbia, Ungaria, Bulgaria și Ucraina.

Producători de îngrășăminte chimice din România – ce produce Azomureș

Azomureș produce îngrășăminte minerale cu azot precum azotat de amoniu granulat, azotat de amoniu prill, azotat de amoniu plusKIESERIT, nitrocalcar granulat, uree granulată, îngrășământ lichid sau azotat de calciu.


De asemenea, produce îngrășăminte complexe de tip NPK precum:

  • îngrășăminte complexe cu conținut echilibrat de elemente esențiale pentru fertilizarea de bază
  • îngrășăminte complexe cu conținut ridicat de azot pentru fertilziarea fazială
  • îngrășăminte complexe premium, în al căror proces de producție se utilizează ca sursă de potasiu sulfatul de potasiu

Producători de îngrășăminte chimice din România – cifra de afaceri a Azomureș

În anul 2022, Azomureș a avut o cifră de afaceri netă de 2,1 miliarde de lei, un profit net de 29,8 milioane de lei și circa 960 de angajați, arată datele oficiale de la Ministerul Finanțelor.

În afară de Azomureș, grupul Ameropa deține în România și operatorul portuar Chimpex din Constanța și distribuitorii Ameropa Grains (Constanța), Promat (Satu Mare) și Agroind (Bihor).

producători de îngrășăminte chimice din românia
Foto: viarami / pixabay.com

Producători de îngrășăminte chimice din România – combinatul din Năvodari

Un alt producător important de îngrășăminte chimice din România este Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari. Compania produce îngrășăminte pentru numeroase tipuri de culturi agricole, ca de exemplu cereale păioase (grâu etc), porumb, rapiță, floarea-soarelui, legume sau culturi bio.

Situat la 10 kilometri de portul Năvodari, combinatul se află pe o platformă industriala cu numerose spatii de depozitare, hale și platforme betonate, capacitatea totala de depozitare fiind de aproximativ 200.000 de tone, se arată pe site-ul companiei.

Ce produce Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari

Combinatul se află la 5 km de Canalul Dunăre Marea Neagră și Portul Ovidiu și la 30 km de Portul Constanța, fapt ce permite atât descărcarea navelor maritime de mare tonaj, cât și a navelor fluviale de tonaj mai mic.

În contextul discuției despre producători de îngrășăminte chimice din România, trebuie menționat că, în ultimii ani, Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari a omologat și introdus pe piața din România două noi tehnologii:

– îngrășămintele pe bază de azot sau complexe cu degajare controlată a părții de azot – gama NG

– îngrășămintele pe bază de fosfor sau complexe cu potențiator de fosfor – gama Amesal

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, în anul 2022, Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari a avut o cifră de afaceri netă de 303 milioane de lei, un profit net de 60,8 milioane de lei și 106 angajați.

Foto: viarami / Paskvi / pixabay.com

Dacă acest articol despre producători de îngrășăminte chimice din România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Producători de ciment din România. TOP 3 cei mai mari
Producători de oțel în România. Ce companii domină piața
Producători de nichel. TOP 9 țări și TOP 10 companii
Producători de grafit – TOP 17. Ce țări au cele mai mari rezerve

Producători de haine România. 5 dintre cele mai mari companii
Producători de anvelope România. 3 mari companii prezente în țară

Cei mai mari producători de cupru. TOP 13 țări și TOP 5 companii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: