România are o lungă istorie în producția cimentului, cei mai mari producători de ciment din România fiind Holcim, Romcim și Heidelberg Materials.
Cei mai mari producători de ciment din România
Grupul Holcim este cea mai mare companie producătoare de ciment din lume. Multinaționala elvețiană cu sediul central în Zug, Elveția, este prezentă în aproximativ 90 de țări, inclusiv în România. În afară de ciment, Holcim produce și betoane, agregate – nisip și pietriș, și oferă servicii conexe.
În România, Grupul Holcim deține:
A. Holcim România (cuprinde 2 fabrici de ciment în Câmpulung și Aleșd, o fabrică de BCA la Adjud, o stație de măcinare, 28 stații de betoane, 5 stații de agregate, 2 stații de lianți speciali, 3 terminale de ciment, 3 puncte de lucru pentru pretratarea deșeurilor – prin Geocycle).
În anul 2022, Holcim România a avut o cifră de afaceri netă de 2,2 miliarde de lei și un profit de peste net 427 de milioane de lei, arată datele de pe site-ul Ministerului Finanțelor.
B. Somaco Grup Prefabricate (5 fabrici de prefabricate). În 2022, compania Somaco a avut o cifră de afaceri netă de aproape 412 milioane de lei și un profit net de peste 38 de milioane de lei.
În total, Grupul Holcim România are aproximativ 2.000 de angajați, se arată pe site-ul oficial al companiei.
Producători de ciment din România – exemple de companii
Romcim este o altă mare companie producătoare de ciment din România. De asemenea, este unul dintre cei mai importanți furnizori de agregate și betoane pentru sectorul de construcții din țara noastră.
Romcim deține fabricile de ciment din Medgidia și Hoghiz, o stație de măcinare în Târgu Jiu, 2 terminale de ciment, 20 de stații de betoane, 8 cariere, 7 balastiere și un depozit de agregate.
Compania aparține Grupului CRH, un grup internațional cu sediul central în Dublin, Irlanda, și care este totodată unul dintre liderii mondiali în producția de materiale de construcții.
Companii producătoare de ciment din România
În contextul discuției de spre producători de ciment din România trebuie menționat că, în plus față de Romcim, Grupul CRH deține în țara noastră și compania Sapphire Energy, specializată în producția de combustibil alternativ pentru industria cimentului, se arată pe site-ul oficial al Romcim.
De asemenea, Grupul CRH deține în România și Elpreco, specializată în producția de BCA, pavele și elemente prefabricate, Ferrobeton, ce oferă soluții integrate cu elemente prefabricate din beton pentru infrastructură și structuri clădiri, și Bauelemente, ce furnizează soluții complete pentru construcții industriale, logistice, comerciale și agricole.
În anul 2022, Romcim a avut o cifră de afaceri netă de 1,7 miliarde de lei, un profit net de peste 204 milioane de lei și circa 960 de angajați.
Producători de ciment din România – cei mai mari jucători
Heidelberg Materials România, fosta Heidelberg Cement, este al treilea mare jucător din industria cimentului din România.
Compania este unul dintre cei mai importanți producători de ciment, betoane și agregate de pe piața locală, și face parte din grupul Heidelberg Materials, o companie multinațională de materiale de construcții, cu sediul central în Heidelberg, Germania.
Heidelberg Cement România (rebranduită în 2023 sub numele Heidelberg Materials România), a luat naștere în anul 2015, prin fuziunea Carpatcement holding S.A., Carpat Beton S.R.L. și Carpat Agregate S.A., care au fost înființate între 1998 și 2004 ca parte a investițiilor realizate în România de grupul Heidelberg Materials, investiții care depășesc 520 de milioane de euro, se arată pe site-ul oficial al companiei.
Producători de ciment din România – listă de companii
Heidelberg Materials România deține 3 fabrici de ciment, situate la Tașca, Fieni și Chișcădaga, 18 stații de betoane, 8 cariere și 5 balastiere de agregate. Compania produce și comercializează ciment și betoane de diverse clase (de înaltă rezistență, pentru îmbrăcăminți rutiere, pentru lucrări hidrotehnice și de uz general), precum și agregate de carieră și de balastieră.
Compania are aproximativ 1.100 de angajați în România (în producția de ciment, betoane, agregate, combustibili alternativi, transport & logistică).
În anul 2022, Heidelberg Materials România a avut o cifră de afaceri netă de peste 1,3 miliarde de lei, și un profit net de peste 138 de milioane de lei, arată datele de la Ministerul Finanțelor.
Companii producătoare de ciment – exemple
Pe site-ul CIROM (o organizație patronală care îi reprezintă pe cei mai mari producători de ciment și produse minerale din România, furnizori a peste 90% din cimentul utilizat în construcțiile din România) sunt menționați și alți producători de ciment din România. Printre aceștia se numără:
Carmeuse Holding, membră a grupului Carmeuse, lider în producerea varului, extracția și prelucrarea calcarului cu conținut ridicat de calciu și a pietrei dolomitice în var; compania oferă și produse asociate varului pentru clienți industriali și comerciali.
Cemrom, întreprindere cu capital 100% românesc, deține o stație de măcinare a clincherului de ciment și desfășoară activități de producere și comercializare a cimentului.
Producători de ciment din România – listă de firme
Ceprocim are activități de cercetare, dezvoltare tehnologică și consultanță pentru industria lianților anorganici (ciment, var, ipsos, materiale compozite liante).
Geocycle are experiență în tratarea deșeurilor și în pregătirea acestora pentru valorificarea prin intermediul industriei producătoare de ciment.
Etermed Medgidia produce plăci din fibrociment, țigle din beton, elemente de zidărie și pavaj din beton, adeziv pentru plăci ceramice și polistiren.
Foto: arodsje / wal_172619 / pixabay.com
Dacă acest articol despre producători de ciment din România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Producători de oțel în România. Ce companii domină piața
Producători de nichel. TOP 9 țări și TOP 10 companii
Producători de grafit – TOP 17. Ce țări au cele mai mari rezerve
Producători de haine România. 5 dintre cele mai mari companii
Producători de anvelope România. 3 mari companii prezente în țară
Cei mai mari producători de cupru. TOP 13 țări și TOP 5 companii
Cei mai mari producători de argint. TOP 20 țări și TOP 20 companii