duminică

14 aprilie, 2024

29 ianuarie, 2018

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, acuză demersurile de subordonare a Justiției ale decidenților politici, în cel mai sever atac la adresa acestora.

Prin modificările Legilor Justiţiei nu se doreşte eficientizarea şi reformarea sistemului, ci „dependenţa procurorilor de ceva, de ministrul Justiţiei sau de politic”, spune Laura Codruţa Kovesi într-un interviu pentru Agerpres.

„Ceea ce este cel mai grav din punctul nostru de vedere este ceea ce nu se regăseşte în această lege (a statutului magistraților). Potrivit legii în vigoare, în acest moment, procurorii se bucură de stabilitate şi independenţă. Proiectul noii legi elimină cuvântul independenţă. (…) Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că procurorii, din momentul în care această lege va intra în vigoare, nu vor mai fi independenţi în activitate. Vor fi subordonaţi ministrului Justiţiei, care de regulă este un om politic”, spune Laura Codruţa Kovesi.


Ca atare, ce se doreşte prin această lege? „Nu se doreşte întărirea independenţei, nu se doreşte eficientizarea şi reformarea sistemului de justiţie, ci se doreşte dependenţa procurorilor de ceva, o să vedem dacă de ministrul Justiţiei sau de politic, şi se doreşte limitarea atribuţiilor pe care procurorii le pot avea atunci când sunt independenţi”, a susţinut şefa DNA.

Laura Codruţa Kovesi a invocat realitățile anului 2004, „când procurorii nu se bucurau de independenţă în activitatea lor. Nu existau anchete de corupţie la nivel înalt, nu existau persoane care deţineau funcţii importante în stat care să fie anchetate. Au fost situaţii chiar când deciziile, în anumite dosare penale, s-au luat la sediul unor partide politice”.

„Dacă dorim să ne reîntoarcem la acele vremuri, când nu se întâmpla nimic, atunci aceste dispoziţii ar trebui să intre în vigoare. Dacă voinţa politică este ca procurorii să nu facă nimic sau să facă anchete în funcţie de ceva, de ce vor fi dependenţi, atunci aceste dispoziţii vor intra în vigoare”, a subliniat procurorul-şef al DNA.

„Stat Paralel” sau „interese paralele prădătoare” ?

Retorica liderilor politici la putere privind existența unui așa zis „stat paralel” a fost demontată simplu de Laura Codruța Kovesi:


„Există interesul paralel al celor care au comis fapte penale şi au prăduit bugetul de stat. Deci, dacă vorbim de interese paralele acestea sunt interese paralele ale celor care au prejudiciat şi au prăduit bugetul de stat”.

Totodată, procurorul șef al DNA spune că acuzațiile privind abuzurile ale procurorilor vin de la cei care sunt acuzați.

„Aceste atacuri privind abuzuri, tot felul de ilegalităţi presupus a fi făcute de procurori şi judecători, sunt reclamate în general de persoane care sunt implicate în dosare, de persoane care, unele dintre ele, au fost condamnate în primă instanţă sau care au fost condamnate definitiv”, spune Codruța Kovesi.

Inspecția juridică

Procurorul-şef al DNA spune că acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară (IJ) împotriva sa a început „întâmplător”, anul trecut, odată cu atacurile asupra justiţiei.

„Lucrez în procuratură de peste 22 de ani şi în aceşti 22 de ani nu am avut niciodată o cercetare disciplinară sau o acţiune disciplinară. În mod cu totul întâmplător, anul trecut, când au început atacurile asupra justiţiei, când IJ a dat un comunicat de presă în care susţinea modificările la Legile Justiţiei propuse la acea vreme de ministrul Justiţiei, au început, în mod cu totul întâmplător mai multe sesizări din oficiu ale IJ. Cred că sunt peste 15 sau 16. Deci, este foarte dificil de comentat”, spune procurorul șef al DNA.

Laura Codruţa Kovesi spune că va continua să se apere. „Pot să vă spun categoric că, în această cercetare disciplinară, care vizează o înregistrare care a fost distribuită publicului în luna iunie anul trecut, s-a făcut un raport de constatare, o expertiză criminalistică în care s-a stabilit că înregistrarea nu este originală, că înregistrarea a suferit editări. Au fost audiaţi toţi colegii participanţi la şedinţă. O să-mi fac apărarea în cadrul Secţiei pentru procurori şi o să vedem ce se întâmpla cu aceste acţiuni disciplinare”, a declarat Laura Codruţa Kovesi în interviul pentru Agerpres.

În 12 ianuarie, Inspecţia Judiciară a anunţat că a exercitat acţiune disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi Marius Constantin Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, pentru săvârşirea unor abateri.

„Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, potrivit IJ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: