joi

18 aprilie, 2024

25 februarie, 2019

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, i-a solicitat luni Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, sesizarea Curții Constituționale cu privire la excepția de neconstituționalitate a OUG nr. 7/2019, prin care au fost modificate legile justiției, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Public. Solicitarea i-a fost transmisă, pentru informare, și președintelui CSM și premierului Viorica Dăncilă.

Solicitarea, de 18 pagini, conține mai multe argumente în susinerea neconstituționalității documentului aprobat fără nicio consultare.

Dintre acestea, amintim:

  • Absența situației extraordinare.
  • Subrogarea Guvernului în prerogativele constituționale ale Parlamentului – cu referire la încălcarea principiului separării carierelor: Prin modificarea (…) în sensul numirii în cele mai înalte funcții din cadrul Ministerului Public și a judecătorilor care au îndeplinit funcția de procuror și a avizului Plenului Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce privește aceste numiri a fost anulată voința Parlamentului care, prin adoptarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a instituit principiul separării carierelor. Or, o eventuală anulare a voinței Parlamentului nu putea fi realizată decât tot de Parlament și nicidecum de guvern ca legiuitor delegat care acționează, în această calitate, sub control parlamentar.
  • Încălcarea atribuțiilor constituționale ale Consiliului Superior al Magistraturii şi, prin aceasta, încălcarea art. 1 alin. (4) şi (5) din Constituție –  Modalitatea concretă în care Ministerul Justiției a înțeles să supună spre avizare din partea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii proiectul ordonanței de urgență a nesocotit atribuția Consiliului în procedura premergătoare adoptării actului normativ, de vreme ce solicitarea de aviz a avut un caracter formal (mutatis mutandis par. 41 şi 42, Decizia nr. 17 din 21 ianuarie 2015). Prin acesta, a fost încălcat de către guvern și principiul colaborării loiale și al respectului reciproc între autoritățile statului, astfel cum acesta a fost configurat constant în jurisprudența constituțională.
  • Prejudicierea statutului constituțional al procurorilor – încalcă principiul controlului ierarhic consacrat în art.132 alin.1 din Constituție și, totodată, contravine considerentelor Deciziei Curții Constituționale nr. 33/2018 (M.Of. nr.146 din 15 februarie 2018 ). Din analiza coroborată a tuturor acestor norme ( art.65; art.70 alin.(2); art.72; art.75 teza întâi din Legea nr.304/2004 – n.n ) rezultă că procurorul șef de secție din structura Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este subordonat conducătorului acestui parchet. Așa cum s-a precizat mai sus, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este o structură specializată din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, astfel că procurorul șef al acestei secții este subordonat ierarhic procurorului general al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. Totodată, aplicarea practică a acestei modificări determină și încălcări ale unor drepturi recunoscute și garantate atât de Constituție, cât și de Convenția europeană a drepturilor omului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: