Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-a suspendat joi din funcție pe procurorul din Cristian Popescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, cel care nu ar fi permis intrarea în locuința lui Gheorghe Dincă, suspectul crimelor din Caracal, înainte de ora 06.00.
Secția a considerat necesară suspendarea, întrucât „procedura disciplinară desfăşurată la acest moment faţă de procuror este de natură să aducă atingere prestigiului justiţiei”.
Asupra fondului abaterii disciplinare, Secția pentru procurori se va pronunța în eventualitatea exercitării acţiunii disciplinare de către Inspecţia Judiciară, mai spune un comunicat al CSM.
Conform variantei MAI, el este vinovat de întârzierea intrării pe proprietatea suspectului în cazul răpirii adolescentei de 15 ani care a sunat de trei ori la numărul de urgență 112, dar nu a mai fost salvată, întrucât autoritățile au inetrvenit abia după 19 ore.
Conform Parchetului General, procurorul ar fi stabilit, împreună cu polițiștii, că percheziția trebuie amânată, de la ora 03.30, până la 06.00, pentru a nu compromite probele. Nici polițiștii și nici procurorul nu au știut sau nu au avut curajul să intre înainte de ora 06.00 și fără mandat, așa cum le-ar fi permis legea, inclusiv Constituția, în cazul unei vieți aflate în pericol.
Decizia suspendării din funcție a fost luată până la finalizarea cercetării efectuate de Inspecția Judiciară, care poate duce chiar la excluderea din magistratură a procurorului.
Fostul șef al Poliției Caracal se pensionează
Nicolae Mirea, demis din funcția de șef al Poliției Caracal, după izbucnirea scandalului privind intervenția în cazul de răpiri, a depus cerere de pensionare, scrie presa locală, care menționează că el urma să fie cercetat disciplinar.
Nicolae Mirea declara la câteva zile după intervenția autorităților la casa lui Gheorghe Dincă, care îi repreoșa tinerei răpite și violate că a dat indicii eronate:
Prima dată ne-a sunat fata. După, am sunat la numărul acela și nu ne-a mai răspuns. Și peste cam vreo jumătate de oră a sunat ea, din nou și nu știu ce s-a făcut.
Nu știu dacă au sunat subordonații mei sau nu, atunci a apucat fata să le spună că vede un brad, vede un nuc, că sunt niște câini, da, ne-a dus în eroare cu o poartă roșie care nu era la drum.
Bine, nu asta contează. Eroarea era totală. Am căutat cu toată poliția elementele ca o casă să aibă un brad, un nuc și așa mai departe. Brazii erau doi mici, nici nu depășeau un gard. Erau în fața casei. În sfârșit…