joi

25 aprilie, 2024

30 mai, 2019

UPDATE: CSM a respins candidatura lui Bogdan Pîrlog, întrucât nu are vechimea de 18 ani în funcţia de magistrat, așa cum impune legea în cazul șefiei SIIJ. El poate contesta în 24 de ore decizia Consiliului.

Au fost acceptate însă candidaturile procurorilor Adina Florea şi Sorin-Eugen Iasinovschi. Adina Florea, care a fost alegerea fostului minsitru Tudorel Toader pentru a o înlocui pe Laura Codruța Kovesi la DNA este, în prezent, adjunctul Secţiei Speciale.

Iasinovschi vine de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


***

Știrea inițială:

Procurorul Bogdan Pîrlog (foto), cel care a deschis dosarul jandarmilor acuzați de violențe împotriva manifestanților de la protestul din 10 august și-a depus candidatura pentru șefia Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ). În proiectul de management impus de procedura concursului, acesta precizează ca obiectiv primordial al eventualului său mandat sistarea imediată a activității SIIS și apoi desființarea acesteia.

Existența SIIJ este nelegală, precizează Bogdan Pîrlog, în document, citând toate referirile la Secție apărute în rapoartele MCV, GRECO și cel al Consiliului Europei.


Bogdan Pîrlog este prim-procuror adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Fragmentul din proiect în care vorbește despre desființarea SIIJ, prezentat de Mediafax:

Obiective operaţionale pentru viitorul mandat, ținând cont de cele expuse:

  • Sistarea imediată a activității Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ca urmare a constituirii nelegale a acesteia.
  • Sistarea imediată a activității procuroriilor din cadrul secției ca urmare a procedurii vădit ilegale de desemnare.
  • Restituirea dosarelor către parchetele de la care au fost preluate ilegal.
  • Restituirea dosarelor nou formate către parchetele competente potrivit legii.
  • Sesizarea unităților de parchet competente a efectua urmărirea penală față de procurorii din cadrul secției, care au comis infracțiuni în activitatea desfășurată în cadrul secției (de ex. efectuarea cercetărilor în cadrul dosarului „Timmermans”).

Comisia de la Veneția le solicita anul trecut parlamentarilor români să reconsidere înființarea unei secţii speciale și propunea ca alternativă folosirea unor procurori specializaţi, simultan cu măsuri de salvgardare procedurale eficiente:

Înființarea noii structuri a ridicat probleme și preocupări puternice, în special în ceea ce privește motivele existenței sale şi a impactului acesteia asupra independenței judecătorilor și procurorilor și asupra încrederii publicului în sistemul justiției penale și sistemul judiciar român.

Postul de procuror-șef al SIIJ a devenit vacant după ce Gheorghe Stan, cel numit de fostul minsitru al Justiției Tudorel Toader, a fost numit de votul parlamentarilor coaliției guvernamentale pentru a ocupa un post de judecător la CCR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: