vineri

26 aprilie, 2024

15 mai, 2016

hexi pharmaParchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut suspendarea dizolvării firmei Hexi Pharma, firma aflată în centrul scandalului privind dezinfectanții diluați folosiți de spitale, anunță Mediafax.

Cererea a fost făcută de procurorii care investighează acest caz și au pus sub urmărire penală compania Hexi Pharma sub acuzațiile de “zădărnicire a combaterii bolilor” şi “falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse”.

Pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 a fost înregistrată o cerere a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind suspendarea dizolvării sau lichidării Hexi Pharma, primul temen de judecată fiind stabilit luni, 16 mai.


Prima infracțiune la care se referă Parchetul se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar a doua, cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Testele efectuate la ICECHIM au arătat că toate produsele verificate aveau neconformități între etichete și conținut

Ministerul Sănătății a cerut retragerea imediată a tuturor produselor Hexi Pharma și contractarea unor noi produse.

Compania a anunțat însă miercuri că se închide: „Toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica şi firma şi-au încetat deja activitatea şi au demarat de ieri procedurile legale pentru închidere“, se spune în comunicat.


„În urma rezultatelor anunţate astăzi, Hexi Pharma îşi cere scuze, public, atât medicilor şi personalului medical cât şi tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformităţi“, mai transmite comunicatul.

Marți, Hexi Pharma și-a cerut insolvența, iar instanța va decide săptămâna viitoare ce se va întâmpla.

Firma are datorii totale de aproximativ 20 milioane euro, potrivit cererii de insolvență.

Majoritatea sunt către două offshore-uri din Cipru  – Hatom Limited Limassol și Chemical & Pharmaceutical Sol LTD Nicosia.

Ambele sunt controlate de Dan Condrea, patronul Hexi Pharma. Prin ele erau aduse substanțele active pentru biocide și revândute către compania românească la prețuri de circa șapte ori mai mari.

În 2014, potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, firma Hexi a avut un profit de 1,8 milioane de lei.

Statistica afacerilor Hexi Pharma cu statul

Iniţiativa România a analizat afacerile companiei Hexi Pharma cu statul în perioada 2012 – 2015, iar datele pot fi rezumate astfel:

  • a avut peste 9.300 de contracte cu spitalele,  în perioada 2012 – 2015
  • valoarea totală a contractelor cu spitalele – 25.975.821,5 de euro
  • 9.036 de contracte, cu o valoare totală de 5.440.829,4 de euro, au fost acordate prin încredinţare direct
  • 303 de contracte au fost obţinute prin licitaţie (valoare totală de 20.534.992,1 de euro)

Offshore în Cipru

Gazeta Sporturilor a dezvăluit într-unul dintre episoadele referitoare la dezinfectanții diluați, că substanțele active pentru aceste biocide sunt cumpărate de la un offshore controlat de patronul Hexi Pharma. Ele sunt achiziționate cu 11 euro pe kilogram şi revândute firmei Hexi Pharma cu 73 de euro pe kilogram.

Rise Project a calculat că 75% din încasările firmei Hexi Pharma sunt bani publici, iar 40% din aceste sume 40% au ajuns în conturile familiei Condrea.

Dan Condrea și tatăl său, Vergiliu Condrea, care a înființat în 1994 firma Hexi Pharma, primeau lunar zeci de mii de euro de la CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited (offshore-ul din Cipru folosit în această schemă), pentru funcțiile de conducere ocupate.

Au existat luni în care cei doi au încasat și 100.000 de euro. Suma totală încasată în perioada 2008 – 2009 reprezintă 40% din valoarea contractelor derulate cu statul în acel interval.

Din 2008, acest offshore a început să cumpere substanțele active din Germania și să le vândă la suprapreț firmei Hexi Pharma.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: