UPDATE: Procurorii anticorupție au început urmărirea penală împotriva lui Maricel Păcuraru (coasociat la ”Realitatea Media”, firma care deține Realitatea TV), a lui Ionuț Barbu – asociat al lui Elan Schwartzenberg, și față de avocatul Realitatea Media Mircea Mirel Amariței. ”Din probele administrate până în prezent, s-a stabilit că cei trei învinuiţi, în cadrul procedurii insolvenţei SC Realitatea Media, au derulat acţiuni infracţionale, inclusiv prin antedatarea contractelor de cesiune, cu scopul de a prejudicia societatea respectivă”, spune DNA într-un comunicat.
UPDATE: Procurorii DNA au început urmărirea față de fratele lui Elan Schwartzenberg, într-un dosar de spălare de bani și bancrută frauduloasă care are în centru insolvența ”Realitatea Media”, societatea care deține Realitatea TV.
Concret, se spune într-un comunicat al DNA, o sumă de 5.000.000 euro folosită inițial pentru creditarea SC „Realitatea Media” SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut.
DNA a început, până acum, urmărirea penală împotriva lui Fabian Schwartzenberg, Daniela Madi Ionescu, Monica Hofman (prietena lui Elan Schwartzenberg), Adrian Radu, Adrian Marian Vîlsan, Tamara Bătrânache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe și Carmen Stăncescu.
Ei au fost puși sub urmărire penală, potrivit unui comunicat al DNA, din cauza implicării lor ”în fapte care se circumscriu infracțiunilor de spălarea banilor, complicitate la înșelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicității, a participației improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată”.
Faptele din dosar, așa cum sunt prezentate în comunicatul DNA:
Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora în cursul anilor 2011 şi 2012, învinuiții (aparent acţionari majoritari sau acţionari minoritari) au derulat acţiuni infracţionale pentru influențarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenței, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influențării deciziilor referitoare la SC „Realitatea Media” SA şi preluării controlului asupra acestei.
Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiţii din cauză a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenței, astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determina schimbarea componenței Comitetului Creditorilor al societății aflate în insolvență și a numărului de membri.
Astfel, din probele administrate în cauză a rezultat că demersurile infracţionale au fost derulate pe două paliere:
Pe un palier, demersurile infracţionale au fost derulate de un învinuit care, deşi avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron şi a solicitat intrarea în insolvenţă. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC „Realitatea Media” SA şi, sub pretextul finanțării acesteia, prin mărirea succesivă a creanței ( prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate) a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanțelor cu 52% din totalul creanțelor și a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media.
Potrivit probelor administrate, suma iniţială de 5.000.000 euro folosită pentru creditarea SC „Realitatea Media” SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut.
Pe un alt palier, demersurile infracţionale au fost derulate şi de alte persoane – acţionari minoritari – care, în complicitate cu persoane fizice și persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin interpuși, au înregistrat modificări fictive ale structurii acţionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerţului. Faptele au fost desfășurate în același scop al obținerii unor foloase bănești.
În cauză se efectuează cercetări penale și față de alte persoane, în legătură cu fapte similare , dar și cu alte fapte, mai spune DNA.
Învinuiților li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Procurorii DNA au efectuat, luni, percheziţii la 35 de adrese din Bucureşti, printre care şi imobile ale lui Maricel Păcuraru, fratelui lui Elan Schwartzenberg şi la prietena acestuia din urmă, Monica Hoffman, într-un caz de trafic de influenţă şi spălare de bani de peste un milion de euro.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că procurorii Secţiei de combatere a corupţiei fac cercetări într-o cauză penală complexă care vizează săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care trafic de influenţă, spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, bancrută frauduloasă, delapidare.
În acest dosar sunt implicate peste 30 persoane fizice şi mai multe persoane juridice.
„Potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, suma care face obiectul spălării de bani este de peste 1.000.000 euro”, spune DNA.
Au fost emise mandate de aducere pentru 16 persoane, care urmează a fi audiate de procurori, se mai arată în comunicatul DNA.
Acuzațiile din acest dosar complex vizează infracţiuni legate de activitatea Realitatea Media.
Cozmin Gușă, copatron al Realitatea TV și martor în acest dosar, a declarat pentru acest post de televiziune că dosarul presupune ”nişte fapte ale lui Codruţ Marta din perioada în care Elan Schwartzenberg avea controlul asupra Realitatea TV, presupuse fapte nelegale care aveau legătură şi cu o posibilă activitate infracţională a dispărutului Codruţ Marta”.
Cât despre perchezițiile la imobilele lui Maricel Păcuraru, ”acesta a avut o perioadă calitatea de administrator al uneia dintre firmele grupului, agenţia NewsIn, care nu mai există. Eu, necunoscându-l niciodată pe Codruţ Marta, am înţeles că legătura era cu preluarea Realitatea Media de către mine şi asociatul meu (Maricel Păcuraru, n. red.), după ce Elan Schwartzenberg nu a mai deţinut controlul acţionarial”, a explicat Cozmin Gușă, la Realitatea TV.