9 mai, 2019

Instanța a admis cererea formulată de consorţiul de administratori judiciari ROMINSOLV şi BDO Business Restructuring și a dispus începerea procedurii generale a falimentului debitoarei Oltchim, informează combinatul într-un comunicat.

Comunicatul Oltchim:

În calitate de lichidator judiciar a fost desemnat provizoriu consorţiul format din ROMINSOLV S.P.R.L. şi BDO Business Restructuring S.P.R.L., care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din Legea nr. 85/2006 şi care va avea o retribuţie lunară de 1.000 lei.


Instanța a fixat termenul maxim de predare a gestiunii de către consorţiul de administratori judiciari, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii şi dispune predarea către consorţiul de lichidatori judiciari, în termen de 5 zile de la pronunţarea prezentei, a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor născute în cursul procedurii.

De asemenea, instanța a dispus notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor şi Oficiului registrului comerţului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, pentru efectuarea menţiunii, precum şi publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă.

Termenul limită pentru depunerea cererilor creanţelor născute în cursul procedurii a fost fixat la 20 iunie, termenul limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor a fost stabilit la 05 iulie 2019.

Termenul limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor este 30.07.2019.

Returnarea ajutoarelor de stat primite ilegal


Comisia Europeană a anunțat anul trecut că Oltchim SA trebuie să înapoieze ajutoarele de stat de circa 335 de milioane de euro de care a beneficiat de la privatizarea eșuată din septembrie 2012.

CE a constatat că ajutoarele respective sunt „incompatibile” cu legislația europeană și că „România trebuie să recupereze în prezent aceste ajutoare de la Oltchim”.

Normele UE nerespectate

Oltchim se află în insolvență din 2013, iar în aprilie 2016 Comisia a inițiat o investigație aprofundată pentru a stabili dacă anumite măsuri luate de România în sprijinul societății Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat, în special:

  • neexecutarea silită a datoriilor și acumularea în continuare de sume datorate de Oltchim Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din România după privatizarea eșuată a societății Oltchim din septembrie 2012;
  • anularea de datorii în valoare de peste 300 de milioane EUR de către AAAS și de către diferite întreprinderi de stat și
  • continuarea furnizărilor, de către statul român și de către întreprinderi de stat (CET Govora și Salrom), către Oltchim, fără plată, în ciuda deteriorării situației financiare a societății.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: