joi

28 martie, 2024

12 mai, 2014

Procedura Comisiei Europene referitoare la manipularea preţurilor şi încălcarea legislaţiei comunitare de către gigantul rus Gazprom se încheie luna aceasta şi aduce un element nou în actuala conjunctură strategică.

Comisia a acuzat Gazpromul că a manipulat preţurile în Europa urmărind beneficii politice şi este de aşteptat ca ancheta să aducă probe substanţiale ale încălcării legislaţiei comunitare de către compania rusă, spune oilprice.com.

După ce raportul va fi făcut pulic, urmările se vor succeda probabil rapid, dată fiind situaţia din estul Uniunii. Comisarul pentru Energie – Gunther Oettinger, şi cel pentru Concurenţă – Joaquin Almunia, îşi propuseseră oricum, înainte de izbucnirea crizei din Ucraina, să închidă complet cazul (cu sancţiuni etc.), până în noiembrie, când îşi vor părăsi posturile.

La ce se poate aştepta Gazprom


Într-un interviu acordat Radio Free Europe, Edward Lucas, editor la The Economist, explica în februarie urmările investigaţiei CE: sancţionarea companiei (iar amenda s-ar putea să fie substanţială) şi deschiderea oportunităţii ca acele companii europene care au plătit la suprapreţ gazele ruseşti să dea compania în judecată, folosindu-se de probele din raport.

Gazpromul şi Kremlinul au încercat să ajungă la un acord cu CE, în cadrul unor tratative care au rămas cel mai adesea secrete, însă criza din Ucraina, precum şi insistenţa de a continua proiectul South Stream, au complicat în utlima perioadă aceste negocieri.

Lituania, gaze cu circa 20% mai ieftine, în 2015

Încercarea de a evita riscul unor procese este una dintre explicaţiile scăderii de preţ pe care Gazpromul a acordat-o săptămâna trecută Lituaniei, una dintre ţările membre UE care plătea la suprapreţ gazele ruseşti (în estul Europei, preţul era şi cu 50% peste cel oferit statelor occidentale).

Lietuvos Dujos, compania naţională lituaniană, a anunţat pe 8 mai încheierea contractului cu Gazprom pentru livrările de anul viitor, la un preţ mai mic, dar nu a precizat exact care este acesta.Potrivit unor surse oficiale, ar fi vorba de o scădere a preţului cu aproximativ 20%, faţă de cel actual, de 488 de dolari pe mia de metri cubi.


Lituania importă 60% din necesarul de gaze, total din care 92% este achiziţionat din Rusia.

Anul acesta, însă, Lituania a decis să aducă gaze lichifiate, mult mai ieftine decât cele furnizate de Gazprom, din Norvegia şi Qatar. Săptămâna trecută, Ministerul Economiei a anunţat succesul discuţiilor cu Qatar Liquefied Gas, cel mai mare furnizor de gaze lichefiate.

Chiar dacă pare un efect al concurenţei gazelor rarefiate, gestul Gazprom are mai degrabă legătură cu apropiata finalizare a actului de acuzare al CE.

Plângerea Lituaniei este cea care a dus la demararea anchetei UE referitoare la abuzul de poziţie dominantă pe piaţă care a dus la „preţurile exorbitante” cerute de Gazprom statelor din Europa centrală şi de est.

Lituania s-a plâns de faptul că este obligată să plătească preţuri cu 35 % mai ridicate decât cele pe care le plăteşte Germania, şi este unul dintre statele care ar putea cere compansaţii, după finalizarea procedurii CE, luna aceasta.

Potrivit legislaţiei UE, Gazprom riscă o sancţiune care poate ajunge la 10 procente din cifra sa de afaceri.

Cea mai mare sancţiune aplicată până acum de UE a fost cea impusă companiei Intel, în 2009, de 1,1 miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: