Două uriaşe tabere politice, fiecare măcinată de problemele ei. În ambele tabere se sapă tranşee, se calibrează armele, se reglează tirul. Luptele actuale şi viitoare au însă mize fundamental diferite.
La PDL se pregăteşte congresul de la care lumea aşteptă schimbarea garniturilor de politicieni. Greu lucru – învingătorii trebuie să îndeplinească două condiţii: cei care vor câştiga partidul trebuie să fie în stare să câştige şi alegerile; cei care vor câştiga partidul şi alegerile trebuie să poată înţelege că le-au câştigat pentru o guvernare eficientă, nu pentru ei înşişi.
La USL, nepotrivirile de caracter dintre partidele componente anunţă o coabitare cu năbădăi. E un proiect politic electoral, şi nu ideologic – explică adepţii acestei construcţii. În teritoriu, acolo unde ultimul lucru care contează sunt fineţurile doctrinare, tocmai caracterul electoral al Uniunii şi împărţirea candidaturilor şi a posturilor viitoare tulbură apele.
În ultimele două săptămâni luptele se poatră aproape la vedere. Nu există silentio stampa nici la putere, nici la opozitie, iar cursdeguvernare.ro contabilizează azi schimbul de pumni din cele două ringuri.
Am întrebat trei analişti cum ar putea evolua lucrurile şi care ar putea fi deznodământul în cele două tabere. Au răspuns Alina Mungiu-Pippidi, Cristian Pîrvulescu, Vasile Dâncu.
Puterea – PDL
* „Stelele partidului stau in transee, dar stau in asa fel incat sa nu ii atinga glontul si trimit la inaintare infanteria, sa incaseze pentru ei”. E declaraţia lui Traian Băsescu şi îi vizează pe Vasile Blaga, Adrian Videanu şi Radu Berceanu – tripleta care aşteaptă convenţia naţionalaă din mai a PDL pentru a câştiga conducerea partidului.
* „Eu nu primesc ordine de la nimeni, am destula vechime in partid, incat sa mai tin cont de sfaturile cuiva. Eu in transee am fost mereu!” – îi ripostează Vasile Blaga lui Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă, lucru care în PDL însemna, până de curând, un adevărat sacrilegiu politic.
* „Primul responsabil e PDL. Nu mai astept nimic de la ei dupa ziua de azi si dupa inceputul de campanie pe care si-l fac intern. Au dimensiune politica mica dupa ce am vazut ca declara.” – spune Traian Băsescu după votul din Parlament în urma căruia deputatul PDL Dan Pasat a rămas cu imunitatea întreagă. Dezamăgirea şefului statului pare o declaraţie de abandon, lucru care nu e o glumă pentru un partid care s-a hrănit până acum din personalitatea sa.
* „Domnul prim-ministru trebuie sa se tina de cuvant si sa termine cu masurile dure care trebuiau luate. Avem promisiunea ca s-au cam terminat, pentru ca nu poti intinde prea mult ata, ca s-ar putea rupe” – i-a făcuit cu degetul Vasile Blaga lui Emil Boc.
* „Cine se bate numai pentru putere mai bine să-şi amâne această foame” – spune Traian Băsescu pentru garda veche a partidului care se pregăteşte să dea asaltul asuprav actualei echipe.
* „Îmi doresc să fiu unul dintre primvicepreşedinţii partidului. Mi se pare că ar fi o schimbare de faţadă şi incompletă dacă platforma creştin-democrată pe care o reprezint ar rămâne la coadă. E nevoie de un semnal puternic pentru a arăta că PDL se schimbă” – le-a reamintit Teodor Baconschi colegilor din partid de un mai vechi proiect politic.
* „Vreau sa vorbesc de oameni noi in conducerea partidului. Ramanand numai cu echipa veche nu se poate. Daca ma vor chema le voi spune parerea mea, daca vor sa tina cont de ea, bine, daca nu, nu. ” – spune Traian Băsescu.
* „Daca Blaga va fi ales presedinte al PDL, vom avea dupa 48 de ore cu sapte procente in plus, pentru ca cred ca este un candidat care ar putea sa duca lucrurile bine si sa mobilizeze partidul si sa-i dea o directie si o incredere, chiar daca nu place cuiva ceea ce spun eu acum” – ripostează Radu Berceanu.
* Întrebat, ca unul care face parte din generaţia tânără din PDL, dacă varianta înfiinţării unui alt partid ar fi o şansă pentru reformiştii marginalizaţi, Daniel Funeriu, ministruil Educaţiei, răspune: „Acest raspuns voi fi capabil sa vi-l dau, si el sa fie si corect, dupa Congresul PDL-ului”. De altfel îdeea înfiinţării unei alte formaţiuni este tot mai prezentă în declaraţiile „pe surse” din partid.
* „Domnul Baconschi este un om căruia eu nu am ce să îi reproşez, dar nu sunt foarte convins că ştie în clipa asta cam ce înseamnă să conduci un partid, să fii prim-vicepreşedinte.” – îi explică, prin presă, Radu Berceanu lui Teodor Baconschi.
Am întrebat-o pe Alina Mungiu – unul din cei mai duri analişti cu PDL, care ar putea fi evoluţia partidului şi denodământul la convenţia din luna mai.
Alina Mungiu-Pippidi: Blaga are o capacitate de şantaj mult mai mare, poate da jos inclusiv guvernul
„În PDL este de fapt un singur grup, care este vechiul grup de partid. Care este singurul care are o structură şi e ceva mai închegat, dar a fost foarte discreditat de recrutările din ultimii ani – în fond cine a recrutat oameni ca Dan Păsat? Dar acest grup e o reţea eficientă, maşina aceasta de partid a câştigat alegerile.
În rest, sunt doar ambiţii personale, fie că e vorba de ambinţia domanei Udrea sau de ambiţia lui Baconschi. Sunt oameni care au ambiţii personale şi încearcă să și le hrănească pe relaţia cu şeful statului, care le acordă mai multă sau mai puţină încredere.
Funeriu? Este un număr de oameni individual, care nu formează un grup, nu au un program comun, nu au stabilit ce ar face de a doua zi din care ajung să conducă ţara. Acest număr de persoane individuale vor să aibă poziţii mai bune în cadrul partidului, profitând de congres.
Singura cale pentru ei să obţină o poziție mai bună, dat fiind că partidul în majoritate este partidul vechi, și singurul lucru pe care îl practică este acest gen de şantaj. Pe de altă parte, nu au făcut nimic convingător ca şantajul acesta să nu fie un simplu bluf ca la poker, pentru că nu s-au organizat, nu văd la ei nici un fel de structură, nici un fel de coerenţă. Astea sunt numai strategii de negociere individuală. Dacă unii din oamenii ăştia primesc o funcţie, nu va mai fi nicio contestaţie.
Blaga are capacitate de şantaj mult mi mare decât aceşti challangeri pentru că el poate oricând lua structura partidului şi poate vota în alianţă cu PSD. Totdeauna a avut acolo uşa deschisă, este singurul care a avut uşa deschisă la opoziţie. El poate face să dea jos inclusiv guvernul, imediat. Deci, capacitatea lui de negociere este mult mai mare decât a celorlalţi şi, de altfel, situaţia este extrem de complicată.
Suspendarea lui Băsescu este nerealistă. Ar putea să încerce, dar nu cred că ar reuşi.”
Opoziţia – USL
Şici la USL nu e linişte, de3ciziile de la centru se încheagă greu în teritoriu, unde tocmai caracterul electoral al alianţelor dă bătăi de cap celor care trebuzie să împartă canduidaturi şi să cadă la învoială pe posturi. Tonul a fost dat de la Bacău, de unul din vicepreşedinţii PNL.
* „Respect voinţa partidului, dar o spun răspicat că nu voi preda niciodată Bacăul, pentru care m-am luptat foarte mulţi ani, Mafiei lui Hrebenciuc. Să nu uităm că dacă vrem să avem viitor trebuie să ne gândim cine a fost Sechelariu, Iacubov şi chiar Hrebenciuc.” – şi-a început Romeo Stavarache, primarul Bacăului şi vicepreşedinte PNL, alianţa cu PSD.
* „Eu, in calitate de presedinte, am un obiectiv foarte important, un program foarte incarcat, iar obiectivul meu este sa castig alegerile in judetul Botosani, si cand vorbesc de alegeri inseamna ca din 78 de primarii trebuie sa castig 40. Avand acest obiectiv, vreau sa merg singur in alegeri, nici cu PSD, nici cu PC, nici cu nimeni”. Este declaraţia lui Florin Ţurcanu, liderul PNL Botoşani.
* „Dan Voiculescu este singura vulnerabilitate reala a Uniunii Social Liberale. As vrea sa nu ma confunde nimeni cu Dan Voiculescu, pentru ca m-ar deranja aceasta confuzie”. E declaraţia cu care Victor Ponta, preşedintele PSD, a ieşit din silenţio stampa în privinţa neînţelegerilor din alianţă. Anterior, liderul social democrat fusese atacat la posturile de televiziune ale lui Dan Voiculescu.
* „Există bere şi bere fără alcool, există cafea şi cafea fără cofeină, există ţigări şi ţigări lights, există flori şi flori din plastic, există femei şi femei gonflabile, există liberalism, iar unii zic că există şi social-liberalism. Eu beau cafea adevărată, fumez ţigări, ofer flori, iubesc femei şi sunt liberal.” Aceste vorbe le rostea regretatul meu prieten Horia Rusu la un congres de partid în anul 2000. În ceea ce mă priveşte, eu cred că nu există „social-liberalism””.
Rândurile de mai sus despre USL nu pot fi ignorate: ele îi aparţin lui Dinu Patriciu, unul dintre principalii finanţatori ai PNL şi chiar PSD, şi una dintre cele mai influente personalităţi liberale.
În privinţa copntroverselor şi chiar a contradicţiilor din proaspăta USL i-am întrebat pe analiştii Cristian Pîrvulescu şi Vasile Dâncu care ar putea fi mizele politice ale acestor atacuri şi cum ar putea evolua relaţia dintre cele trei partide.
Cristian Pîrvulescu: Declaraţiile lui Dinu Patriciu sunt un semnal pentru unii din PNL
Ce se întâmplă la Bacău sau la Botoşani, între organizaţiile PSD şi PNL este simptomul unor divergenţe istorice între partide, care ţin de contextul local şi pe care evident organizaţia naţională încearcă să le estompeze. Pentru moment, ele sunt uşor de gestionat, Ele se pot accentua în preajma alegerilor locale, în măsura în care obiectivele pe termen scurt nu vor fi atinse.
Între domnul Voiculescu şi domnul Ponta nu este tocmai un conflict organizaţional, este mai degrabă o dispută personală.
Pe de altă parte, criticii liberali ai USL sunt numeroşi. În interiorul PNL, este evident că se formează o poziţie alternativă la Crin Antonescu, e vorba de Ludovic Orban, ceea ce face ca viitorul lui Ludovic Orban în interiorul partidului să fie imprevizibil.
Cât privește declaraţiile lui Dinu Patriciu, ele sunt cu siguranţă un semnal pentru unii din PNL. Trebuie legate de contextul conflictului intern din partid şi nici pe departe de aşa-zisul aspect ideologic.
În fond, această uniune nu are o dimensiune ideologică foarte clară, există un amestec, ea are obiective politice şi instituţionale şi nu obiective ideologice. Când spun obiective politice şi instituţionale mă refer la răsturnarea guvernului, suspendarea şi demiterea preşedintelui şi consolidarea sistemului instituţional al republicii parlamentare. Pe partea obiectivelor sociale şi economice lucrurile sunt mult mai neclare şi probabil va fi unul din punctele slabe ale uniunii dacă nu se va manifesta.
Să nu uităm că alianţa DA s-a format tot într-un context în care nu avea legătură cu ideologia şi a supravieţuit alegerilor şi a fost dinamitată în special de Traian Băsescu. Asta în condițiile în care Alianţa DA părea să fie bazată pe o coeziune mai mare. În realitate, amândouă alianţele sunt în mare măsură rezultatul unui context politic. Alianţa DA era îndreptată împotriva lui Adrian Năstase şi a PSD, USL este îndreptat împotriva lui Train Băsescu şi a PDL.
Altfel spus, nu cred că PDL este principalul expus, chiar dacă este foarte atacat, ci Traian Băsescu de asta asistăm şi la o serie de mişcări tactice şi strategice în interiorul PDL.
Traian Băsescu, adept al democraţiei majoritare, încearcă să limiteze numărul de actori politici. Jocul acesta nu este întâmplător și nu are nici un fel de calcul doctrinar. Este un calcul cât se poate de personal, Traian Băsescu poate rezista doar pe o scenă politică pe care funcţionează bipolarismul.
Pe de altă parte, multipolarismul deste deja o regulă. Dacă vor reuşi să instituie un sistem democrat consocativ, în care Parlamentul să joace un rol central – vor avea mai multă coeziune. Dacă PNL şi PSD vor merge pe un sistem majoritar şi vor supralicita funcţia prezidenţială, nu vor reuşi să reziste.
Ele vor coabita pe măsură ce alianţa lor îşi atinge obiectivele, dacă ea va fi un succes.
Vasile Dâncu: USL nu înseamnă că s-a născut un nou fenomen politic în România peste noapte, social-liberalismul
Dacă Dinu Patriciu urmăreşte o agendă politică atunci cei care îl atacă au dreptate. Dacă a spus pur şi simplu o părere (anume că nu crede în social-liberalism – n.red.), cu părerea aceea sunt de acord. Dacă e pusă eticheta social-liberalism asta nu înseamnă că această realitate şi există imediat. Până la urmă, nu există social-liberalism în România. USL este o alianţă electorală, pe care au făcut-o PSD şi PNL, nu băgăm în calcul PC. O alianţă electorală nu are doctrină în spate, ci încearcă să valorifice anumite conjuncturi la un moment dat. Și aici, Dinu Patriciu are dreptate, el a cerut onestitate şi să nu ne ascundem după demagogie. Cei care vor să spună că s-ar putea să existe social-liberalism în România trebuie să o demonstreze. Haideţi să facem un program de guvernare serios, asta vrea să spună Patriciu.
Nici nu au spus vreodată, şi ar fi o mare greşeală să o spună, Ponta sau Antonescu că există social-liberalism în România. Aici e vorba de două viziuni diferite, două ideologii diferite, una de stânga şi una de dreapta, dar care, în mod normal, în condiţii pragmatice se pot uni ca să facă o alianţă electorală. Şi asta nu înseamnă că s-a născut un nou fenomen politic în România peste noapte, social-liberalismul.
Cât privește conflictele din această alianță. E normal să fie conflicte interne, dar problema este una singură – de pragmatism. O alianţă electorală trebuie să poată să conţină şi excepţii. Sunt situaţii total diferite în anumite zone şi acolo trebuie respectat specificul local, este vorba de a putea ca în anumite zone să lase ca să funcţioneze aşa cum cred cei din zona respectivă, pentru că îţi sacrifici şansele electorale când pui un candidat nepotrivit.
Voiculescu se zbate prea mult, îşi dă prea multă importanţă şi cred că mai degrabă îi încurcă.
2 răspunsuri
toti o dati in analiza superdesteapta
adevarul e cel spus de cel vizat: alianta asta este doar pentru „jos basescu” in rest va dat destepti ca aveti unde, nu ca ati fi…
domnule bla-bla (sper ca e un pseudonim), aveti si dumneavoastra unde sa va dati destept – vedeti ca v-am pus la dispozitie acest spatiu.
nu sunteti, totusi, prea nervos de dimineata?