marți

19 martie, 2024

6 iunie, 2014

O nouă încercare de vânzare a Oltchim a eşuat, vineri, termen limită până la care nicio firmă nu s-a arătat interesată de cumpărarea pachetul de acţiuni al combinatului.

„Ministerul Economiei anunță că noul termen limită pentru procedura de depunere a ofertelor angajante pentru preluarea acțiunilor deținute de Oltchim S.A. la Oltchim SPV s-a încheiat astăzi, 6 iunie a.c., ora 11,00.

Consorțiul de administratori judiciari ai Oltchim SA, RomInsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL informează că la expirarea termenului limită, nu a fost depusă nicio ofertă angajantă pentru achiziționarea acțiunilor deținute de Oltchim S.A. la Oltchim S.P.V.


Unii dintre investitorii care au achiziționat Caietul de sarcini în vederea participării la procedura de cumpărare a acțiunilor deținute de Oltchim S.A. la Oltchim S.P.V. au solicitat amânarea datei de depunere a ofertelor angajante, context în care Consorțiul de administratori judiciari va convoca Adunarea creditorilor în vederea supunerii spre aprobarea acestora a repetării procedurii, cu un nou termen limită de depunere a ofertelor”, se spune într-un comunicat remis presei.

Combinatul nu se închide

Combinatul Oltchim nu va fi închis dacă nu se reuşeşte vânzarea lui nici pe 6 iunie, a declarat marţi ministrul Economiei, Constantin Niţă, anticipând un nou eşec.

“Oltchim reprezintă un obiectiv pentru Guvern. Dacă nu-l privatizăm nici în 6 iunie vom reuşi altă dată. (…) Să nu-şi închipuie cineva că vom închide această fabrică”, a declarat Constantin Niţă, la un forum pe teme energetice.

Ministrul a adăugat că Oltchim trebuie să nu mai acumuleze pierderi, iar pentru a realiza acest obiectiv trebuie să găsească finanţare pentru a pune în funcţiune una sau două linii de producţie.


“Există investitori care vor să ia la pachet Oltchim şi Arpechim (principalul furnizor de materii prime pentru Oltchim, controlat de OMV Petrom – n.r.ed). Avem discuţii şi cu OMV Petrom”, a declarat ministrul, citat de MEDIAFAX.

Multiplele încercări de vânzare a Oltchim au eşuat rând pe rând. Cea mai recentă a fost în luna martie, când statul nu a primit nicio ofertă de cumpărare. Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim.

Cel mai spectaculos şi mediatizat eşec a fost cel din 2012, când omul de televiziune Dan Diaconescu a câştigat licitaţia de preluare a combinatului, dar n-a avut banii pentru finalizarea tranzacţiei şi semnarea contractului. El a depus o ofertă de 203,1 milioane lei pentru un pachet de 54,8% din acțiuni.

Soluţia pentru succes: Combinatul ar putea fi vândut la pachet cu Arpechim

Ministrul Economiei declara săptămâna trecută că statul negociază cu Petrom pentru preluarea rafinăriei Arpechim, principalul furnizor de materie primă pentru Arpechim, pentru a o vinde la pachet cu combinatul.

“Dacă investitorii sunt interesați să lucreze integrat, atunci statul va prelua rafinăria și o va da la pachet cu Oltchim. De altfel, sunt investitori care și-au exprimat intenția de a participa la licitație condiționat de vânzare la pachet cu Arpechim. Și atunci noi avem datoria să pregătim acest proces”, a declarat Constantin Niță.

Potrivit unor surse, chinezii din consorţiul Baota Petrochemical-Junlun Petroleu doresc să preia combinatul Oltchim, dar numai la pachet cu rafinăria Arpechim.

Oltchim este cel mai mare agent economic din Vâlcea și se află în insolvență din ianuarie 2013.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: