luni

24 iunie, 2024

27 iulie, 2022

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (foto), a plecat marţi într-un turneu în Grecia şi Franţa. Este prima sa deplasare în ţări din Uniunea Europeană după moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi din urmă cu aproape patru ani.

Lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman a fost criticat în mod deschis de Occident după asasinarea lui Khashoggi, survenită în octombrie 2018, la consulatul saudit de la Istanbul.

O declaraţie difuzată marţi de agenţia de presă oficială saudită arată că Mohammed bin Salman se va întâlni cu liderii de la Atena şi Paris pentru a discuta despre relaţiile bilaterale şi modalităţile de a la consolida, potrivit AFP, preluată de Agerpres.


Declaraţia nu oferă detalii despre durata celor două vizite.

Recentă vizită a președintelui Joe Biden

În urmă cu zece zile, preşedintele SUA Joe Biden a vizitat Arabia Saudită, deplasare care a fost criticată atât la Washington, cât şi de ONG-uri internaţionale.

Joe Biden a declarat că a abordat subiectul morții lui Jamal Khashoggi în timpul discuțiilor cu Mohammed bin Salman, iar prințul saudit a negat că ar fi avut vreo implicare, așa cum susțin serviciile de informații americane. 

Pe 2 octombrie 2018, jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost asasinat în consulatul saudit de la Istanbul de către un grup de persoane venite special de la Riad.


Critic al puterii saudite după ce fusese apropiat de aceasta, Jamal Khashoggi, care locuia în SUA, era angajat al publicaţiei americane The Washington Post. El venise la consulatul ţării sale pentru a solicita documente necesare pentru căsătoria cu logodnica sa turcoaică Hatice Cengiz.

Agenţiile de informaţii americane afirmă că Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea lui Jamal Khashoggi, acuzaţie respinsă de Riad.

Liderul saudit a vizitat mai multe ţări arabe anul trecut, iar în iunie s-a deplasat în Turcia.

Atât preşedintele francez Emmanuel Macron, cât şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis au vizitat Arabia Saudită în cursul anului trecut.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: