27 februarie, 2021

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operaţiune în Istanbul pentru capturarea sau uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi (foto), conform unui raport al serviciile de informaţii americane desecretizat vineri.

Jurnalistul a fost asasinat în 2018, în consulatul din Istanbul al Arabiei Saudite.

Arabia Saudită a anunțat vineri că „respinge în totalitate” raportul serviciilor americane de informaţii.


„Analiza arată că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operaţiune în Istanbul, Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Evaluarea noastră are ca baze controlul exercitat de prinţul moştenitor în procesul decizional din regatul saudit, implicarea directă în operaţiune a unui consilier principal şi a membrilor dispozitivului de protecţie al lui Muhammad bin Salman şi susţinerea prinţului moştenitor pentru utilizarea mijloacelor violente în scopul reducerii la tăcere a disidenţilor din străinătate, inclusiv a lui Khashoggi”, arată raportul elaborat de Biroul directorului Comunităţii Serviciilor de Informaţii din SUA, care a fost declasificat,vineri, citează Reuters preluată de Agerpres.

Documentul, care conține patru pagini, arată că prințul saudit îl considera pe jurnalistul ucis în 2018 o adevărată amenințare la adresa regatului. Muhammad bin Salman ar fi susținut orice mijloc pentru a-l reduce la tăcere pe Jamal Khashoggi.

Khashoggi, care a lucrat pentru Washington Post, era rezident american. Ademenit în interiorul consulatului saudit din Istanbul pe 2 octombrie 2018, jurnalistul a fost ucis de persoane care aveau legături cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite. A fost dezmembrat, iar cadavrul său a dispărut.

Sancțiuni pentru cei implicați în asasinat

Statele Unite au anunţat vineri sancţiuni financiare împotriva unei unităţi de intervenţie specială şi a fostului număr doi al serviciilor saudite de informaţii, Ahmad Asiri, apropiaţi prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, pentru rolul lor în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi,.


Generalul Asiri, un militar influent, fusese pus sub acuzare, dar achitat de justiţia saudită. Justiţia turcă îl acuză la rândul său că este unul dintre cei care au ordonat uciderea jurnalistului saudit în octombrie 2018 în consulatul ţării sale la Istanbul.

Sancţiunile au fost anunţate de Trezoreria SUA și vizează, de asemenea, Forţa de intervenţie rapidă, prezentată în acest document ca o unitate de elită a Gărzii Regale însărcinată cu protecţia prinţului. Această unitate „răspunde doar” la ordinele lui Mohammed bin Salman, zis MBS, „şi a participat direct la operaţiuni anterioare împotriva unor disidenţi, în regat şi în străinătate”, a scris serviciul american de informaţii.

Şapte dintre membrii săi au participat la echipa de comando care l-a ucis pe Jamal Khashoggi, potrivit raportului.

Forţa de intervenţie rapidă era supervizată de Saud al-Qahtani, fost consilier apropiat al lui MBS la curtea regală, de asemenea inculpat de justiţia din Turcia ca instigator al asasinatului, dar împotriva căruia instanţele saudite nu au reţinut nicio acuzaţie.

Saud al-Qahtani a primit deja interdicţia de a intra pe teritoriul american.

Arabia Saudită respinge acuzațiile

Arabia Saudită a „respins în totalitate” raportul serviciilor americane de informaţii.

„Guvernul Arabiei Saudite respinge în totalitate concluziile false şi prejudiciabile conţinute în raportul referitor la conducerea regatului şi nu le poate accepta sub nicio formă”, a afirmat Ministerul de Externe într-un comunicat.

SUA nu doresc o ruptură totală cu Arabia Saudită

Administrația preşedintelui american Joe Biden doreşte „să recalibreze” relaţiile cu Arabia Saudită, dar nu doreşte o „ruptură”, a declarat vineri şeful diplomaţiei de la Washington, Antony Blinken, pentru a justifica absenţa sancţiunilor împotriva prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman.

„Raportul vorbeşte de la sine”, a spus Antony Blinken. „Relaţia cu Arabia Saudită este importantă, avem interese reciproce importante. Rămânem hotărâţi să apărăm regatul”, a adăugat el. „Dar vrem să ne asigurăm” că „relaţia reflectă mai bine interesele şi valorile noastre”, a continuat secretarul de stat.

„Ceea ce am făcut cu măsurile pe care tocmai le-am luat este pentru a nu avea o ruptură în relaţiile noastre, ci pentru a le recalibra”, a insistat Antony Blinken.

„Relaţia cu Arabia Saudită depăşeşte problemele dintre persoane”, a mai spus ministrul american. „Această recalibrare se referă la politicile şi acţiunile Arabiei Saudite”, a adăugat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: