După o ședință de mai multe ore cu senatorii și deputații PSD, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că principala misiune a Comitetului Executiv este aceea de a vota persoanele care urmează să fie propuse președintelui Iohannis pentru a completa echipa guvernamentală.
Viorica Dăncilă a confirmat că CEx va discuta și propunerile – agreeate anterior în BPN- ca Marcel Ciolacu să fie susținut pentru ocuparea funcției de președinte al Camerei Deputaților și ca Paul Stănescu să devină președinte executiv al PSD.
Săptămâna viitoare expiră interimatul pe care unii membrii ai guvernului îl asigură la ministerele Justiției, Fondurilor Europene și Românilor de pretutindeni. PSD trebuie să propună oameni noi pentru aceste portifolii, dar și pentru cel al vicepremierului Viorel Ștefan, mai nou membru al Curții europene de Conturi.
”Vom vedea ce propuneri ies din CEx și îl voi suna înainte să trimit propunerile și pe președintele Iohannis, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, a precizat premierul Dăncilă.
Viorica Dăncilă a refuzat, în ciuda insistențelor presei, să discute despre iminentele schimbări care se vor opera în partid sau la nivelul guvernului. ”Nu este normal ca președintele să anunțe el ceva, acestea sunt decizii care trebuie discutate în partid, ascultată opinia fiecăruia, apoi votat”, a precizat premierul.
Singura remarcă personală a fost referitoare la organizarea votului în Diasporă, Viorica Dăncilă spunând că nu este mulțumită de modul de organizare al scrutinului de duminică.
”Am cerut o analiză la MAE, nu sunt mulțumită de organizarea votului pentru Diaspora. Am discutat de mai multe ori la MAE și știam că totul e pregătit, că au fost deschise atâtea secții de votare și că s-au trimis atâtea buletine de vot cât au cerut ambasadorii sau consulii. Cine a greșit aprecierile să plătească”, este remarca făcută de premier.
Cât despre guvernare, Viorica Dăncilă a repetat că nu renunță la guvern, că a discutat cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și că alianța rămâne funcțională, că urmează să discute cu UDMR condițiile reluării colaborării parlamentare. ”Dacă este decizia partidului, am să vorbesc și cu Pro România”, a precizat premierul, care a încheiat spunând că doar o moțiune de cenzură poate provoca, constituțional, căderea guvernului.