10 aprilie, 2024

CEDO a condamnat pentru prima dată un stat pentru încălcarea Convenției privind drepturile omului din cauza lipsei de măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. Elveția, țara condmnată marți, a fost acuzată de o asociație de femei în vârstă că nu face nimic împotriva schimbărilor climatice, deși aceste schimbări le afectează sănătatea. Două cazuri similare – înregistrate de un grup de tineri portughezi și de către un primar francez, au fost respinse anterior de instanța de la Strasbourg, arată Euronews.

Cu o majoritate de 16 voturi la unu, CEDO a concluzionat că a existat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția privind drepturile omului și, în unanimitate, încălcarea articolului 6, referitor la accesul la o instanță.

Curtea afirmă astfel că articolul 8 consacră dreptul la o protecție efectivă, de către autoritățile statului, împotriva efectelor negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității vieții.


Cereri colective şi individuale

CEDO s-a pronunțat marți, pentru prima dată, în trei cazuri separate legate de schimbările climatice. În celelalte două cazuri, ea a declarat inadmisibile cererile formulate de tinerii portughezi împotriva Portugaliei și a altor 31 de țări precum și pe cea a unui fost primar ecologist din nordul Franței împotriva statului.

Cazul a fost introdus de „Vârstnicii pentru protecția climei” (2.500 de femei elvețiene în vârstă de 73 de ani în medie) și patru dintre membrii săi care au formulat și cereri individuale. Curtea a considerat că asociația este autorizată să acționeze în justiție în numele persoanelor care ar putea pretinde că schimbările climatice le aemnință atât sănătatea, cât și condițiile de viață.

Pentru cele patru reclamante individuale, Curtea a apreciat că acestea nu îndeplinesc criteriile referitoare la statutul victimelor și, prin urmare, a declarat cererile lor inadmisibile.

De ce a fost respinsul cazul tinerilor portughezi


Cel mai amplu caz a fost intentat de șase tineri portughezi cu vârste cuprinse între 12 și 24 de ani, determinați să acționeze incendiile devastatoare înregistrate în 2017 în portugalia.

Cazul lor nu era îndreptat doar împotriva Portugaliei, ci a tuturor statelor membre ale UE, dar și împotriva Norvegiei, Elveției, Turciei, Regatului Unit și Rusiei.

Curtea de la Strasbourg a declarat inadmisibilă sesizarea, întrucât nu existau motive în Convenție pentru „jurisdicția extrateritorială” solicitată de reclamanți.

Presa din Elveția cataloghează decizia absurdă și spune că riscă să submineze democrația

Ziare influente din Elveţia au criticat miercuri decizia CEDO, în timp ce grupurile ecologiste au sărbătorit hotărârea curţii de la Strasbourg, relatează Reuters, agenție preluată de Agerpres.

„Verdict absurd împotriva Elveţiei: Strasbourg urmăreşte politica climatică din banca judecătorilor”, a scris ziarul de centru-dreapta Neue Zuercher Zeitung (NZZ). Descriind hotărârea curţii drept „jurisprudenţă activistă” care ar putea deschide calea pentru „tot felul de revendicări”, ziarul spune că reclamantele în vârstă sunt de fapt pioni ai lobby-urilor de mediu care au folosit instanţa pentru a ocoli dezbaterile democratice.

Elveţia, unde referendumurile testează cu regularitate limitele procesului de elaborare a politicilor naţionale, s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 50% până în 2030, faţă de nivelurile din 1990.

Sub titlul „Nu vrem justiţie climatică”, cotidianul naţional Blick a calificat decizia instanţei de judecată drept „îndoielnică” şi a avertizat că este probabil să aprofundeze diviziunile în privinţa politicii climatice. „Şi în politica europeană, trebuie remarcat, acest lucru se află în mâinile celor care adulmecă judecătorii străini peste tot”, scrie ziarul.

La rândul său, cotidianul de centru-stânga Tages-Anzeiger a scris într-un editorial că, deşi instanţa a subliniat limitările agendei climatice a Elveţiei, democraţia va ajunge sub presiune dacă instanţele ar începe să modeleze politica.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: