vineri

3 mai, 2024

7 noiembrie, 2023

China a înregistat primul deficit trimestrial la capitolul investiții străine directe (ISD), conform balanței de plăți, subliniind provocarea Beijingului de a păstra companiile cu capital străin în țară, în urma unor acțiuni de „reducere a riscurilor” promovată de guvernele occidentale, scrie Reuters.

Pasivele investițiilor directe – o măsură a ISD – au înregistrat un deficit de 11,8 miliarde dolari în perioada iulie – septembrie, potrivit datelor preliminare privind balanța de plăți a Chinei.

Acesta este primul deficit trimestrial de când autoritatea de reglementare a tranzacțiilor valutare din China a început să înregistreze datele în 1998, și care ar putea fi generat de impactul politicii de „reducere a riscurilor” de către guvernele occidentale față de China, pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari.


„O parte din slăbiciunea ISD-urilor în China se poate datora repatrierii profiturilor companiilor multinaționale” a comunicat Goldman Sachs, iar diferențele ratelor dobânzilor din China și cele din țările dezvoltate au jucat și ele un rol, adaugă economiștii.

„Cu politica ratelor dobânzilor din China ținute «mai scăzute mai mult timp», comparativ cu ratele dobânzilor din afara Chinei «mai mari pentru mai mult timp»,  este probabil ca tendința ieșirilor de capital să persiste”, se arată în analiza băncii americane.

BCE: Companiile multinaționale își minimizează riscurile în China

Peste 40% dintre companiile multinaționale care au participat la un studiul efectuat de Banca Centrală Europeană au spus că și-ar putea să-și mute producția în țări mai prietenoase din punct de vedere politic, riscurile legate de China fiind percepute ca principalul motiv de îngrijorare, se arată în buletinul economic publicat luni de BCE, transmite Reuters.

Firmele iau în calcul din ce în ce mai mult mutarea unităților de producție după ce pandemia și invadarea Ucrainei de către Rusia au perturbat lanțurile de aprovizionare, dar nu există dovezi semnificative ale unei relocări în masă.


Studiul BCE a fost realizat în rândul a 65 de firme mari, cu prezență globală, iar 49% dintre ele caută să aducă producția mai aproape de locul de vânzare. În total, 42% vor să mute operațiunile „în zone mai prietenoase” sau în locații mai primitoare. „În cazul acelor țări care prezintă sau ar putea prezenta un risc la adresa lanțurilor de aprovizionare, două treimi de respondenți au citat China. Mai mult de jumătate din firme își procură materialele critice dintr-o anumită țară sau un număr mic de țări și aproape toate spun că aceste livrări se confruntă acum cu riscuri ridicate”, se arată în studiul BCE. „Majoritatea au identificat China ca acea țară sau una dintre acele țări pe care le consideră ca având un risc ridicat”, adaugă BCE.

În ultimii ani, a sporit tendința de a muta producția mai aproape de locul de vânzare dar mutarea operațiunilor „în zone mai prietenoase” este un fenomen nou, deoarece doar 11% din firme au urmărit o astfel de strategie în ultimii cinci ani. Datele analizate arată că Uniunea Europeană încă ar putea avea de pierdut de pe urma unor astfel de decizii, deoarece numărul firmelor care caută să-și mute producția în afara blocului comunitar este mai mare decât al companiilor care vor să vină în UE, iar aceste evoluții ar putea avea un impact semnificativ asupra forței de muncă. De asemenea, deciziile ar putea alimenta inflația deoarece jumătate dintre firme se așteaptă la majorarea prețurilor în urma mutării, se arată în studiul BCE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: