duminică

10 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 septembrie, 2023

TikTok a deschis, la Dublin, primul său centru de date european, pentru a atenua temerile legate de supravegherea statului chinez.

Compania spune că datele utilizatorilor europeni migrează acum către serverele din Dublin, măsură ce face din răspunsul său continuu la preocupările privind confidențialitatea datelor utilizatorilor europeni, scrie BBC.

TikTok, care este deținut de firma chineză ByteDance, a negat în mod repetat că ar fi oferit vreodată date Beijingului, dar criticii se tem că statul chinez ar putea solicita acces oricând.


TikTok a numit proiectul „Clover”, punctând rolul esențial pe care îl joacă Irlanda. În paralel se desfășoară și „Proiectul Texas”, care promite măsuri similare parlamentarilor americani.

Aplicația, interzisă oficialilor din mai multe state

La începutul acestui an, TikTok s-a confruntat cu o serie de restricții guvernamentale privind utilizarea sa din motive de securitate cibernetică și confidențialitate. Mai multe instituții au decis să interzică aplicația pe dispozitivele oficialilor. Este vorba, printre alții, de guvernul Regatului Unit, Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE.

Preocuparea esențială a oficialilor europeni de securitate este riscul ca datele pe care TikTok le deține despre utilizatorii săi să fie accesate de statul chinez. Autoritățile care impun interdicții au avertizat că e-mailurile, contactele și alte comunicări ar putea fi accesate de Beijing.

Activitatea centrului european de date, auditată de o firmă globală de securitate

Pe lângă centrul din Dublin, TikTok intenționează să mai înființeze încă două astfel d epuncte: în Irlanda și în regiunea Hamar din Norvegia.


Datele celor peste 150 de milioane de utilizatori europeni vor fi transferate printr-unul dintre aceste trei centre.

Vicepreședintele TikTok pentru politici publice în Europa, Theo Bertram, a declarat că o terță firmă de securitate va audita în mod independent activitatea TikTok la centrul european de date. Este vorba despre NCC Group, o companie globală de securitate cibernetică cu birouri în toată Europa, care ar urma să examineze controlul datelor TikTok și să raporteze orice incident.

Stephen Bailey, director global de confidențialitate la NCC Group, a declarat că este mândru că TikTok a ales NCC să fie furnizorul terț de securitate pentru proiect. „Controlul nostru obiectiv, monitorizarea și asigurarea înseamnă că utilizatorii platformei din Europa și Marea Britanie pot avea încredere în standardele îmbunătățite de securitate a datelor”, a spus el, citat de BBC.

În lunile următoare, TikTok și NCC Group vor avea discuții cu factorii de decizie din Europa pentru a explica modul în care sistemul urmează să funcționeze.

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: