joi

22 februarie, 2024

31 mai, 2022

Primele volume de gaze noi din Marea Neagră vor fi extrase și pompate în rețeaua națională de transport de Black Sea Oil & Gas (BSOG) în 28 iunie, potrivit unor surse din piața de energie, citate de e-nergia.

Atunci, în zona Vadu, unde este amplasată stația de tratare a gazelor, va avea loc chiar o ceremonie oficială, de la care nu vor lipsi premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul BSOG, Mark Beacom, dar și Gabriel Comănescu, patronal companiei Grup servicii Petroliere, care a amplasat platforma în largul mării.

Astfel, BSOG și firmele implicate în proiect ar respecta termenul asumat pentru ca primele gaze noi din Marea Neagră să intre în rețeaua de transport, „până la sfârșitul lunii iunie”.


Probele au avut loc încă de săptămâna trecută și mai era nevoie doar de obținerea unor avize.

BSOG operează perimetrul Midia XV din Marea Neagră și își propusese să înceapă exploatarea gazelor naturale în luna noiembrie a anului trecut. A amânat invocând unele întârzieri ale lucrărilor, dar abia în această lună a fost adoptată noua lege offshore, menită să modifice varianta din 2018, care a descurajat  investițiile.

Black Sea Oil & Gas (BSOG) este deținută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Portofoliul BSOG este alcătuit din Proiectul MGD (Midia Gas Development) şi două licenţe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana şi Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime, în care BSOG deţine o participaţie de 70%.


Rezervele de gaze naturale ale perimetrului XV Midia sunt estimate la circa 10 miliarde de metri cubi, cam cât consumă România într-un an. Producția anuală ar urma să fie de un miliarde de metri cubi.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: