vineri

29 martie, 2024

8 martie, 2020

Grupul de comunicare strategică a anunțat duminică primele măsuri restrictive cu impact impuse în România pentru prevenirea epidemiei de Covid-19.

Numărul cazurilor confirmate a ajuns la 15, dintre care 5 s-au vindecat deja, astfel încât măsurile corespund planului stabilit pentru prima fază, cu mai puțin de 25 de infectări diagnosticate.

Se interzic activitățile cu peste 1.000 de participanți

Începând de duminică, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1.000 de persoane.


În ceea ce privește evenimentele unde se estimează sub 1.000 de participanți, decizia va fi luată de autoritățile locale, cu aprobarea direcțiilor județene de sănătate publică, în funcție de mai multe criterii: natura acțiunii, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment.

Măsura a fost instituită până la data de 31 martie 2020 și există posibilitatea prelungirii ei, în funcție de evoluția situației.

Alte măsuri anunțate:

  • a fost aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ, în cazul apariției cazurilor de coronavirus, decizia aplicării acestei măsuri urmând să fie luată de comitetele județene pentru situații de urgență
  • aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.

De asemenea, autoritățile au lansat un apel către românii din Ialia (unde există o comunitate de peste un milion de români) să nu vină în țară, pentru a-și proteja astfel familiile și prietenii din România.

Facultatea de Medicină din București și-a suspendat cursurile


Facultatea de Medicină Carol Davila, din Capitală, a anunțat suspendarea cursurilor și a stagiilor de practică, tot până pe 31 martie, deocamdată.

Decizia a fost luată ca efect al interzicerii, la nivel național, a stagiilor de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

Profesorul Alexandru Rafila consideră că toate universitățile și facultățile de medicină din țară trebuie să facă acest lucru, întrucât nu se pot separa activitățile practice de activitatea didactică: “Nu se pot separa, nu ai cum să separi. Cursurile se fac în aceleaşi spaţii în care se face şi activitatea practică”.

Universitatea de Medicină Iuliu Hațeganu din Cluj Napoca și Universitatea de Medicină din Iași vor desfășura cursurile online. Stagiile clinice se vor desfășura, sub formă de prezentări de caz, tot online.

Sala Palatului amână spectacolele, Târgul de carte de la Timișoara a fost anulat, meciurile de fotbal se desfășoară fără spectatori

Anunțarea primelor restricții a fost urmată de anularea sau amânarea mai multe evenimente.

Toate cele 11 spectacole programate la Sala Palatului până la 31 martie au fost anulate sau amânate, iar banii nu vor fi returnați, întrucât decizia de anulare a fost impusă de autorități, dar biletele vor fi folosite, în cazul spectacolelor amânate..

Federația Română de Fotbal a anunțat și ea că toate meciurile se vor desfășura fără spectatori.

Punctul nevralgic – transportul în comun

În România există peste 190 de paturi de terapie intensivă complet utilate pentru boli infecţioase, a declarat secretarul de stat Horaţiu Moldovan.

Alte 4.000 de paturi de terapie intensivă echipate cu tot ce trebuie, inclus ventilatoare, sunt în funcţie în toate spitalele din țară şi pot fi utilizate pentru tratarea celor infectați cu noul coronavirus, a mai spus oficialul.

Rămâne însă problema deficitului de medici de familie în rural, ceea ce va crea probleme pentru tratarea la domiciliu a bolnavilor cu Cobid-19, dacă situația evoluează precum în Italia.

De asemenea, autoritățile recomandă evitarea aglomerației, dar în București, Metrorex și STB au explicat că nu  există posibilitatea creșterii capacității de transport și au solicitat firmelor să ajusteze programul de lucru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: