marți

16 iulie, 2024

10 iulie, 2024

În spatele declarațiilor de principiu, NATO face pași concreți în a-și consolida apărarea colectivă cât și transferul de asistență militară în Ucraina. Câteva decizii au apărut deja în prima și a doua zi a summit-ului de la Washington:

  • NSPA, agenţia de achiziţii a NATO, a semnat un contract multinaţional pentru rachete Stinger în valoare de aproape 700 de milioane de dolari. Contractul vizează livrarea a aproape o mie de rachete Stinger în valoare totală de 670 milioane de dolari şi a fost încredinţat de guvernul SUA, în numele a trei aliaţi, grupului RTX. Cei trei aliaţi care sunt implicaţi în contractul anunţat de Stoltenberg sunt Germania, Italia şi Olanda.

  • NATO va anunța în zilele următoare înființarea unui nou comandament militar în Germania, condus de un general cu trei stele, pentru instruirea şi echiparea trupelor ucrainene.

  • 21 de state membre – inclusiv SUA – se alătură unui nou „pact cu Ucraina”, NATO urmând să numească un înalt reprezentant la Kiev pentru a aprofunda relația alianței cu Ucraina.

  • Statele riverane Mării Baltice lansează un proiect comun de deminare a apelor acestei mări- un proiect similar celui lansat recent de România, Bulgaria și Turcia în Marea Neagră.

  • Noile planuri de apărare ale NATO, care necesită cheltuieli militare record, sunt analizate miercuri, liderii urmând să discute modalități de creștere a capacităților de apărare ale alianței. Impulsul vine după ce oficiali militari occidentali de rang înalt – inclusiv din Germania, Polonia și Suedia, au subliniat că membrii NATO trebuie să fie pregătiți pentru război în următorul deceniu.
  • Norvegia va dona Ucrainei şase avioane de vânătoare F-16. Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că livrările avioanelor F-16 sunt planificate să înceapă chiar anul acesta. Avioane de acelaşi tip vor fi de asemenea furnizate Ucrainei de Danemarca, Ţările de Jos (Olanda) şi Belgia

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: