joi

25 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2020

Economia UE27 a ajuns în T3 2020 la -4% față de T4 2019, ultimul trimestru în care nu s-au manifestat efectele induse de pandemie.

Datele publicate de Eurostat pe total reprezintă o estimare deoarece numai zece state membre au publicat deocamdată rezultatele de creștere economică care atestă cum au reușit să-și revină din șocul restricțiilor aplicate în prima parte a anului.

Pe al treilea trimestru al anului, cele mai mari creșteri față de trimestrul anterior le-au înregistrat Franța (+18,2%), Spania (+16,7%) și Italia (+16,1%) iar cele mai mici reveniri s-au consemnat în Lituania (+3,7%), Cehia (+6,2%) și Letonia (+6,4%).


Aparențele trebuie ajustate, însă, la efectul de bază, întrucât cele mai mari creșteri au venit, de regulă, după cele mai mari scăderi.

Astfel, țările baltice de la coada clasamentului pe T3 2020 au ajuns, de fapt, la cele mai bune rezultate față de ultima perioadă contabilizată fără pandemie (T4 2019) în condiții comparabile ( vezi ajustarea la sezonalitate). Ceea ce arată că impactul inițial mai redus a fost mai important decât o ulterioară revenire spectaculoasă.

Spre deosebire de Letonia și Lituania, care au consemnat cifre relativ reduse la milionul de locuitori atât la rata de infectare cât și la decese, Cehia a avut de suferit semnificativ mai mult din cauza efectelor pandemiei. Iar asta încă înainte de venirea lunii octombrie și de trecerea pe primul loc în UE la indicatorii de infectare.


Ceea ce ar trebui să avem în vedere în tentativa de a obține o creștere rezonabilă în T4 2020. Ultim trimestru al anului care se anunță a fi cu foarte mari probleme induse de venirea valului doi al epidemiei și cu o presiune susținută pe sistemul sanitar. Și în care, istoric, se așteaptă realizarea a aproape o treime din rezultatul economic final, deja dezechilibrat în prima jumătate a anului (doar 439 miliarde lei în prețuri curente din PIB-ul de 1.058 miliarde lei estimat per total 2020, valoare de care depinde esențial mărimea deficitelor și creșterea datoriei publice ca pondere în PIB).

Performanța României

Reamintim că România a reușit să mențină evoluția T1 2020 față de T4 2019 la zero, la fel ca Lituania (performanță remarcabilă în contextul dat) dar a încasat mai puternic șocul ulterior, în T2 2020 față de T1 2020 la nivelul de -11,9% (-5,9% Lituania). Adică a bifat un soi de medie sui-generis a celor trei mari parteneri comerciali: Germania (-9,8%), Italia (-13%) și Franța (-13,7%).

Urmează să vedem, în curând dacă și revenirea noastră din T3 2020 se va situa pe aceleași coordonate în raport cu țările amintite, care sunt și cele mai mari economii din Zona Euro. Unde revenirea a fost mult mai pronunțată pentru Italia și Franța, dar tonul a fost dat de Germania (+8,2% T3 2020 la T2 2020), ajunsă în raport cu situația prepandemie exact la media Zonei Euro și de puțin sub media UE27.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: