miercuri

17 iulie, 2024

11 decembrie, 2023

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni, după ședința conducerii PSD, primele date din proiectul de Buget 2024, asigurând că Ministerul de Finanțe va publica luni proiectul în transparență decizională. Premierul a mai spus că acest proiect va fi aprobat joi de Guvern.

Potrivit premierului, ”până de Crăciun vom trece proiectul și prin Parlament”.

De unde vin banii pentru alocări ”istorice”

Marcel Ciolacu a oferit presei câteva repere ale proiectului de buget care va conține alocări ”istorice”- după cum a specificat premierul- pentru Investiții și pentru Educație. Astfel, pentru investiții vor fi alocate 7,3% din PIB, iar pentru Educație 4,1% din PIB.


”Niciun Minister nu pierde niciun ban. (…) La Ministerul Transporturilor este o majorare consistentă, plus 30% față de prezent, avem o majorare și la Ministerul Sanatății, aproape 26%. Este o majorare și la Casa de Sănătate, am ajuns la cifra de 12 miliarde de euro la CNAS.”

Fondurile suplimentare vor fi asigurate, a explicat premierul, din creșterea economică, din îmbunătățirea colectării veniturilor statului și din mai buna gestionare a fondurilor de sănătate.

Întrebat despre deficitul de anul viitor, premierul Ciolacu a spus că acesta va fi „cu minim 0,5% față de cât închidem anul acesta, va fi sub 5%”.

Presiune pe ANAF și pe CNAS

În ceea ce privește Fiscul, premierul a anunțat: ”În perioada următoare vom veni cu anumite modificări la ANAF, la Vămi, poate chiar și în plan legislativ. Sunt nemulțumit total de cum se mișcă lucrurile pe această zonă, nu neapărat de conduceri, ci de sistem, de cum funcționează… Aici trebuie insistat pe digitalizare”.


În ceea ce privește banii pentru Sănătate, Marcel Ciolacu a spus: ”Am ajuns la cifra de 12 miliarde euro la Casa de Sănătate, dar trebuie să găsim cât mai corect cum se cheltuie acești bani pentru că eu m-am săturat să văd la televizor breaking news-uri că nu sunt bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, că nu s-au plătit programele, când noi alocăm 12 miliarde de euro. Prioritar: digitalizarea Casei, să vedem în timp real cum se cheltuie banii”.

Creșteri de pensii și de salarii ale bugetarilor

Premierul a mai asigurat că în 2024 vor crește cu 5% salariile bugetarilor, cu excepția demnitarilor. ”E o decizie politică pe care am asumat-o”, a spus premierul. Marcel Ciolacu a asigurat că și pensiile vor crește potrivit calendarului anunțat deja.

Întrebat de unde vin banii pentru aceste creșteri, premierul a replicat iritat: ”Dar de ce nu mă întrebați de unde banii pentru Transporturi? Ce aveți cu pensionarii? Creșterea de pensii este anunțată la Bruxelles”.

Pilonul 2 de pensii

​Premierul Marcel Ciolacu a mai spus că nu a discutat niciodată cu liderul PNL Nicolae Ciucă o amânare a creșterii contribuției la Pilonul II de pensii de la 1 ianuarie 2024. El a spus că România și-a asumat această măsură în PNRR:

„Nu poți să păcălești Comisia, să treci un jalon și peste două luni să te răzgândești și să amâni jalonul sau să-l schimbi. Pentru că în momentul în care faci acest lucru Comisia Europeană îți va opri banii pentru acea reformă și presupun că nu ne dorim”, a declarat Marcel Ciolacu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: