27 aprilie, 2021

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, și city-managerul orașului, Gabriel Harabagiu, au fost puși sub acuzare într-un dosar al DIICOT în care sunt inculpați și alți angajați din cadrul instituției publice, dar și patronul unui ziar local, avocați și notari.

Surse judiciare au precizat pentru Europa Liberă că Mihai Chirica are calitatea de inculpat în acest dosar, după ce a fost audiat la DIICOT în cursul zilei de luni. El este acuzat de omisiunea sesizării, infracțiun pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă.


Aceleași surse au precizat că procurorul de caz nu a dispus măsuri preventive împotriva lui Chirica.

Inculpat în dosarul cu numărul 21D/P/2021 mai este și Vasile-Gabriel Harabagiu, fost viceprimar al Iașului, în prezent city-manager al orașului.

Potrivit surselor Europa Liberă, pe lista inculpaților se mai află Violeta Asimionesei, Florin-Claudiu Asimionesei – patronul publicației „Bună Ziua Iași”, Irina Iacob – avocat, Gabriel Ghergheșanu – angajat al Primăriei Iași, Florin-Alexandru Mustiață – fost arhitect-șef al Primăriei Iași, Victor Gavriluță – inspector GIS Cadastru, Ionuț-Răzvan Costin – notar, Raluca Andriescu și Iulia Păduraru – notar.

Alți angajați cu funcții de execuție din cadrul Primăriei Iași, precum Doina Florescu, Letiția Palaga sau Denisa Ionașcu au fost audiați ca martori în acest dosar.

Bloc construit cu autorizație de pensiune


Surse judiciare ne-au precizat că, „la jumătatea anului 2016”, Violeta și Claudiu Asimionesei, sprijiniți de alte persoane, au constituit un grup infracțional ce a fost sprijinit ulterior și de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și fostul arhitect-șef Alexandru Mustiață.

Scopul acelui grup a fost de „a induce și menține în eroare Primăria municipiului Iași, prin introducerea în circuitul documentelor a unor contracte de cesiune false, cu ajutorul crora au fost obținute avize și autorizații de construcție”.

Beneficiarii afacerii presupus ilegale ar fi fost Violeta și Claudiu Asimionesei, care au obținut astfel un teren ce aparține Primăriei Iași pe care a fost construit un bloc de locuințe. Imobilul rezidențial a fost ridicat în condițiile în care autorizația de construire a fost emisă pentru edificarea unei pensiuni, și nu a unui bloc, ne-au mai arătat sursele.

„Activitatea infracţională a fost posibilă prin acordarea sprijinului de specialitate de către avocaţi, notari şi funcţionari publici din cadrul unei instituții publice”, a precizat DIICOT.

Mihai Chirica ar fi aflat de ilegalități, însă nu a sesizat organele de anchetă, susțin surse judiciare.

Al doilea dosar al lui Chirica

Patru persoane au fost reținute în noaptea de luni spre marți și vor fi prezentate Curții de Apel Iași cu propunere de arestare preventivă. Este vorba de Claudiu Florin Asimionesei, Alexandru Mustață, Victor Gavriluță și Răzvan Costin.

DIICOT a desfășurat luni 23 de percheziții în Iași, fiind ridicate mai multe bunuri. „În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente și înscrisuri, 24.000 de euro, 18.000 de dolari, 2.800 de lei, 100 de grame de aur, 22 de telefoane mobile, 22 de cartele SIM, 11 laptopuri, 9 HDD, 79 de stick-uri, 11 tablete și 2 reportofoane”, a precizat Poliția Iași.

Mihai Chirica nu a putut fi contactat până la redactarea acestei știri. Marți dimineață el a vorbit despre acest dosar la Radio Iași, fără a menționa că este și el vizat de investigație.

„În principiu este o cauză legată de înstrăinarea unor bunuri de către o societate comercială care a încheiat prin anul 2005 un contract de asociere în participațiune cu municipiul Iași. Din punctul meu de vedere, nu și-a respectat clauzele contractuale, lucru pe care, de altfel, l-am și afirmat de fiecare dată și situația a generat un dosar penal împotriva celor care sunt implicați în această chestiune. Sigur, vom sta și noi foarte atenți să vedem ce se întâmplă, cred că mai și câteva puncte care trebuie nuanțate mai bine, dar încercăm să mergem mai departe”, a susținut primarul Mihai Chirica.

Primarul Iașului mai este judecat într-un dosar, aflat pe rolul Judecătoriei Iași, unde este acuzat de fapte de abuz în serviciu ce ar fi fost comise în perioada în care ar fi fost viceprimar.

Potrivit procurorilor, în perioada februarie – mai 2013, Mihai Chirica „a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea” acestora prin leasing operaţional. Fostul primar Gheorghe Nichita dar și alți funcționari din cadrul Primăriei Iași sunt, de asemenea, judecați în acel dosar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: