miercuri

24 aprilie, 2024

14 martie, 2015

vanghelieInstanţa supremă a decis sâmbătă dimineată arestarea preventivă a primarului Marian Vanghelie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.

Decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile luată în cazul primarului Marian Vanghelie şi a celorlalţi patru inculpaţi nu este definitivă şi poate fi contestată tot la instanţa supremă, însă este executorie.

De remarcat: începând cu luna ianuarie 2015, DNA a luat măsuri aspre împotriva persoanelor cercetate în situaţia în care acestea au dezvăluit presei elemente din dosar. Sistemul judiciar nu asigură însă reciprocitatea, presa abundând de “informaţii obţinute din surse judiciare“ chiar şi înaintea unei minime informări instituţionale legată de dosar.

Acuzaţiile


Potrivit Mediafax, începând cu anul 2007, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.

Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, Vanghelie a perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de Dumitru, pe de altă parte.

Acest comision a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace SRL (societate controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de Marin Dumitru) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

O parte a „comisionului” a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie.

(Citiţi şi: „Motivarea procurorilor DNA pentru arestarea lui Marian Vanghelie”)


Cercetaţi în acelaşi dosar, Adrian Murgoci, Laura Ciocan şi soţul ei, Sorin Ciocan, au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale, acţionând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a lui Vanghelie, sub aspectul comiterii infracţiunilor menţionate anterior, mai spun anchetatorii.

Presa şi banii lui Vanghelie

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres şi de Mediafax, un alt mod de plată al „comisionului” l-a constituit încheierea şi plata unor contracte de publicitate în favoarea unor televiziuni indicate de Vanghelie.

În 2009, la solicitarea lui Vanghelie societăţile controlate de Dumitru ar fi încheiat contracte de publicitate de două milioane de euro cu societatea Ocram Televiziune SRL, care opera postul OTV. Contractele nu au fost executate de televiziune, dar serviciile au fost plătite de firmele lui Dumitru, potrivit surselor citate.

Tot la solicitarea lui Vanghelie, firma Premier Palace SRL, controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de Marin Dumitru, a încheiat contracte de publicate în valoare de aproximativ 200.000 de euro cu B1 TV Channel SRL, operatorul postului de televiziune B1TV, au mai arătat sursele citate.

Stenogramele

Marian Vanghelie a fost adus la ÎCCJ vineri, la ora 19.00, înalta curte judecând cererea procurorilor de arestare preventiva a celor cercetaţi până în orele dimineţii zilei de sâmbătă.

La o oră după începerea şedinţei de judecată, la care au participat inculpaţii şi avocaţii acestora, agenţiile de presă au publicat, citând “surse judiciare“, stenograme din dosar.

E vorba de interceptări ale unor convorbiri între Marian Vanghelie şi un alt acuzat, Mariana Carla Dinu. În conversaţia publicată de agenţii, Vanghelie încearcă să o convingă pe Dinu să dea declaraţii în favoarea sa, spunându-i să stea liniştită pentru că el poate interveni pe lângă preşedintele Klaus Iohannis, prin intermediul jurnalistului Rareş Bogdan. Acesta a negat vehement orice tip de ajutor pe care i l+ar fi dat primarului Vanghelie, anunţând că îl va acţiona în instanţă pe procurorul din dosar.

Televiziunea B1 a admis existenţa contractului comercial de publiitate despre care menţionează procurorii, afirmând că aesta este perfect legal şi transparent.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: