14 noiembrie, 2017

Primăria Iași va acționa în instanță Guvernul pentru a opri aplicarea OUG 79 de modificare a Codului fiscal, reglementare ce prevede și măsura diminuării impozitului pe venit de la 16 la 10% – a anunțat marți Mihai Chirica, primarul orașului Iași.

Prevederea va duce la reducerea semnificativă a bugetelor administrațiilor locale, iar Mihai Chirica, primar PSD, nu consideră suficiente compensațiile promise de Executiv.

„Impactul e foarte mare, zeci de milioane de euro prejudiciu pentru bugetul local in 2018, deci peste 40% din veniturile proprii. Nu ne-a întrebat nimeni cum ne plătim datoriile la banci, suntem în etapa de cofinanțare a unui program european, precum și asupra celorlalte credite pe care le avem de sustinut. Nu ne-a întrebat nimeni ce facem cu investiții, angajamente pe care ni le-am asumat. Nu ne-a întrebat nimeni despre obligațiile față de educație, sanatate”, a spus primarul.


În opinia sa, măsura nu ține cont de autonomia locală și de legislația bugetară, și va duce la „o înrobire generală și o dependența totală de autoritățile centrale” în ceea ce privește dezvoltarea orașelor, acuză Mihai Chirica.

„Se încalcă în mod flagrant un cadrul de legalitate privind autonomia locală. Autoritățile locale trebuie consultate privind modul de repartizare a resurselor”, a spus Mihai Chirica, la Digi24.

Pentru a bloca aplicarea OUG 70, el va da în judecată Guvernul și va apela la Avocatul Poporului:

„Ne vedem în situația de a ne adresa Avocatului Poporului și vom cere și sprijinul Înaltei Curți de Casație și Justiție și Ministerului Justiției, care pot face demersuri la CCR ca să blocheze ordonanța, sau găsirea unei soluții rezonabile care să acopere deficitul”, a spus Chirica.


În ceea ce privește compensațiile promise de Guvern, primarul le consideră insuficiente, chiar dacă Executivul le va vira:

„Nu poți ieși pe sticlă să spui: o să vă mai dam. Din ce știe cel mai puțin pregătit contabil, nici 4% nu acoperă ce face ordonanța. Nu putem discuta de 3%. Ce e asta, că vă dam 3%?”, a spus Mihai Chirica.

El a dat și alte exemple de administrații grav afectate de reducerea impozitului pe venit, de exemplu comuna Miroslava, care va pierde 1,5 milioane euro, bani ce urmau să fie investiți în modernizarea rețelei de drumuri.

Negocierile premierului cu primarii, finalizate doar cu promisiuni

Cu o zi înainte de adoptarea ordonanței de modificare a Codului fiscal, premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu o delegație a Asociației Municipiilor din România (AMR) care i-a cerut renunțarea la reducerea impozitului pe venit sau creșterea la 60% (din sumele colectate prin impozitul pe venit), a cotei ce revine autoritățăilor locale.

Bugetul de stat păstrează acum 30% din impozitele pe venit, iar 70% din acestea sunt restituite către administrațiile locale, potrivit  Legii 273 a finanțelor publice locale, după cum urmează:

  • 41,75% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
  • 11,25% la bugetul local al judeţului;
  • 18,5% într-un cont distinct, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului.

Guvernul a acceptat  creștere la 43% a cotei de 41,75%, urmând ca pe parcursul anului 2018, Executivul să aloce compensări de la bugetul de stat pentru acoperirea unei părți din pierderi.

Efectele diminuării impozitului pe venit vor fi cunoscute doar după șase luni de funcționare, astfel încât compensările vor fi discutate în prima jumătate a anului și aprobate eventual la prima rectificare bugetară de anul viitor.

De asemenea, primarilor li s-a promis că anul viitor se va stabili o formulă nouă de repartizare a cotelor din impozitul pe venit și o schemă clară de compensare a golurilor.

Compensarea ar trebui să se facă, dacă se aprobă un mecanism general valabil, prin instituirea unui prag minim de 750 de lei pe locuitor, în orașe, și de 500 de lei în comune, care să fie asigurat, atunci când veniturile primăriilor nu ajung la aceste sume, prin echilibrare bugetară, cu sume defalcate din TVA sau din alte surse.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: