18 noiembrie, 2018

Consiliul General al Capitalei  are pe ordinea de zi a şedinţei din 22 noiembrie proiectele de majorare a capitalului social la patru companii municipale şi la Societatea de Transport Bucureşti STB SA (fosta RATB).

Totalul acestei tranșe de majorări de capital este de 277 de milioane de lei, dintre care, în ordinea mărimii, la:

  • Compania Municipală Consolidări: 100 de milioane de lei, pentru construcția atelierelor acesteia și a două blocuri pentru angajații săi;
  • Societatea de Transport Bucureşti STB SA: 56 de milioane de lei, pentru construcția a trei autobaze noi;
  • Compania Municipale Managementul Transporturilor: 55 de milioane de lei.
  • Compania Municipale Cimitire Bucureşti ar putea fi majorat cu 45 de milioane de lei.
  • Compania Municipală Dezvoltare Durabilă: 21 de milioane de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate a Spitalului Metropolitan;

Campania de capitalizare a companiilor municipale continuă, după ce, în septembrie, Consiliul General al Municipiului București a decis majorarea cu 348 de milioane de lei a capitalului social la:

  • Compania Municipală Imobiliare Bucureşti cu 190 de milioane de lei, pentru achiziția și amenajarea de clădiri pentru clinici, cămine de bătrâni și apartamente;
  • Compania Municipală Parking Bucureşti SA cu 150 de milioane de lei, pentru patru parcări de tip park and ride în zone de acces în Bucureşti;
  • Compania Municipală Publicitate şi Afişaj cu 8 milioane de lei, potrivit Agerpres.

Autobaze STB pentru autobuzele Otokar


Majorarea capitalului STB (fosta regie autonomă de transport în comun) se facepentru achiziţionarea unor terenuri cu o suprafaţă de minimum 189.000 mp, cu acces la utilităţi, pentru construcţia a minimum trei autobaze noi, pentru 668 de autobuz.

Parcul de autobuze al STB va crește odată cu intrarea în exploatare eşalonată a 400 de autobuze Otokar şi diminuarea capacităţii de exploatare prin perspectiva preluării în administrare directă de către CGMB a Autobazei Pipera şi a Autobazei Floreasca.

Blocuri și ateliere pentru angajați

Cele 100 de milioane de lei destinate Companiei Municipale Consolidări sunt prevăzute pentru achiziţionarea unui teren de circa trei hectare (44,5 milioane lei), unde să fie amplasate atelierele de mică şi mare mecanizare, atelierul de producţie secundară, o staţie de betoane mobilă, două blocuri de apartamente cu cinci etaje necesare cazării angajaţilor companiei, un sistem de reciclare a betonului, toate materiile prime şi materialele necesare derulării contractelor de execuţie, hale metalice cu destinaţia de ateliere.

Cele două blocuri, în valoare de 28 de milioane de lei, urmează să aibă o sută de apartamente cu două camere necesare cazării angajaţilor companiei. Se menţionează că piaţa muncii în domeniul construcţiilor este deficitară la capitolul forţă de muncă şi că au fost recrutaţi muncitori inclusiv din judeţe limitrofe.


Costurile pentru realizarea apartamentelor se vor cifra la circa 550 euro/mp. Se urmăreşte ca în timp apartamentele unui bloc din cele două construite să poată fi vândute prin credit către angajaţii companiei.

De asemenea, vor mai fi achiziţionate: o staţie de betoane mobilă cu o capacitate de 50 metri cubi/oră (18 milioane lei), un sistem de reciclare a betonului (1,9 milioane lei), hale metalice cu destinaţia de ateliere (7,6 milioane lei).

15 de mil. lei pe studiul de fezabilitate a Spitalului Metrolopitan

Capitalul social al Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă urmează să fie majorat cu 21 de milioane de lei.

Conform raportului de specialitate banii sunt necesari pentru: realizarea studiului de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan (15,2 milioane lei); dotarea cu mobilier, echipamente de calcul şi software, imprimante şi plottere (2,5 milioane lei); majorarea capitalului de lucru (2,7 milioane lei).

Totodată capitalul social al Companiei Municipale Managementul Transporturilor urmează să fie majorat cu 55 de milioane de lei.

45 de milioane lei pentru cimitire noi

Compania Municipală Cimitire Bucureşti are nevoie de un capital de 45 de milioane de lei, pentru că „nu mai sunt locuri libere şi funcţionează totul în sistem de avarie”, spune o expunerii de motive.

Se menţionează că în cazul unei calamităţi, Municipiul Bucureşti ar avea nevoie de cel puţin 12.000 de locuri de veci.

„Suma astfel solicitată va fi utilizată pentru înfiinţarea de noi cimitire publice, care să asigure locurile necesare pentru situaţii de calamitate, categorii sociale, dar şi pentru circuitul civil, atât de necesare comunităţii. Spaţiile speciale prevăzute pentru calamităţi, categorii sociale, ori acordate în baza legilor speciale pentru recunoştinţă deplină, vor fi construite în mod proporţional în toate cimitirele nou înfiinţate pentru a se diminua costurile aferente realizării serviciului de organizare, funcţionare şi administrare a cimitirelor”, prevede documentul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: