joi

18 aprilie, 2024

24 noiembrie, 2021

Casa Albă a anunțat marți că a aprobat eliberarea a 50 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice de petrol ale SUA (SPR), într-o operațiune coordonată cu China, India, Coreea de Sud, Japonia și Marea Britanie pentru a tempera creșterea prețurile la energie, potrivit Reuters.

Operațiunea este menită să tempereze prețurile la energie, după ce cartelul OPEC și aliații acestuia au respins cererile repetate din țărilor consumatoare de a spori și mai mult producția pentru a satisface cererea în creștere.

Administrația Biden se confruntă cu nemulţumirea tot mai mare a americanilor faţă de inflaţie, determinată în special de creşterea preţurilor la energie.


Totodată,  un grup de congresmeni democrați au cerut președintelui Joe Biden să „folosească toate instrumentele pe care la dispoziţie pentru a determina scăderea preţurilor la combustibil pe termen scurt”, potivit Agerpres.

Piața reacționase deja la amenințarea unei eliberări coordonate de petrol din rezerve și cotațiile s-au îndepărtat de maximul din 9 noiembrie și de cele din octombrie.

Țițeiul de tip Brent se tranzacționa la 75,74 dolari pe barili, înaintea anunțului Casei Albe, destul de mult sub maximul de 84,57 dolari  / baril din 9 noiembrie și de cele din octombrie.

Cele mai recente cotații, în creștere pînă dincolo de 76 de barili, arată însă că piața este ușor dezamăgită, sau că amenințarea restricțiilor legate de coronavirus atârnă momentan mai greu.


OPEC+, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliați, inclusiv Rusia, intenționează să se întâlnească pe 2 decembrie pentru a discuta despre politica de producție.

Efort conjugat al marilor țări consumatoare

Plus de oferă se va face printr-un împrumut de petrol, un așa-numit schimb (swap) între operatorii de pe piață și U.S. Strategic Petroleum Reserve (SPR), potrivit Reuters.

În cadrul unui schimb cu SPR, companiile petroliere preiau țiței din rezerve, pe care sunt obligate să-l returneze – sau produsul rafinat – plus echivalentul unei dobânzi.

Președintele Joe Biden ceruse deja Chinei, Indiei, Coreei de Sud și Japoniei să elibereze petrol din rezervele lor strategice, împreună cu Statele Unite.

SUA a colaborat de-a lungul anilor cu Agenția Internațională a Energiei (IEA) atunci când probelemele livrărilor de petrol au impus o acțiune coordonată.

Japonia și Coreea de Sud sunt membre depline ale IEA, în timp ce China și India sunt memebre asociate.

La ce cantități ar răspunde piața

Impactul unei livrări coordonate de petrol din SPR depinde de intervalul de timp al operațiunii și de cantitate.

O eliberare de stocuri de peste 60 de milioane de barili în aproximativ 30 de zile ar fi văzută de piață ca „foarte negativă pentru prețuri”, potrivit analistului Vivek Dhar de la commonwealth Bank of Australia, citat de Reuters.

Analiștii Citigroup au estimat că o eliberare combinată de petrol din Statele Unite și din alte țări ar putea fi „de ordinul a 100-120 de milioane de barili sau mai mult”.

Operațiunea survine „într-un moment de schimbare de pe piețe și stocurile globale de petrol sunt în creștere. Prin urmare, ar putea duce la o scădere a prețurilor mai abruptă decât credeți”, a spus analistul citat.

Președinții americani au autorizat vânzările de urgență din SPR de trei ori, ultima oară în 2011, în timpul conflictului din Libia, care este membru OPEC.

Vânzările au mai avut loc și în timpul războiului din Golf în 1991 și după uraganul Katrina în 2005.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: