cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Prima mare tranzacție 5G: T-Mobile cumpără de la Nokia echipamente și servicii de 3,5 mld. dolari

31 iulie, 2018

Nokia va livra filialei T-Mobile din SUA echipamente, software și servicii de reţea 5G, inclusiv acces la platforma sa radio Air Scale, în cea mai mare tranzacție din domeniu, în valoare de 3,5 miliarde de dolari, au anunţat cele două companii.

T-Mobile s anunţat că în urma acordului multianual încheiat cu Nokia va oferi primele servicii 5G la nivel naţional în SUA.

Achiziția va permite T-Mobile US să obțină licențe pentru servicii de bandă largă de 600 megaherzi și capacitate de mare viteză de 25 gigaherzi în zonele cu trafic urban intens, potrivit anunțului citat de Reuters.


T-Mobile US este al treilea mare operator de telecomunicaţii din Statele Unite a încheuat în aprilie un acord de fuziune cu Sprint, pentru a crea un concurent mai puternic pentru giganţii Verizon şi AT&T.

Tranzacţia cu T-Mobile este esenţială pentru Nokia, ale cărei rezultate financiare au fost afectate în ultimii ani de încetinirea cererii pentru reţelele 4G şi de îndoielile tot mai mari ale investitorilor că noile contracte pentru reţelele 5G vor creşte profitabilitatea în acest an.

Reţelele 5G promit viteze mai mult mai mari pentru utilizatorii de telefoane mobile şi vor face reţelele mai fiabile în vederea noilor dezvoltări de automatizare industrială, monitorizare în afaceri, medicală şi auto.

Operatorii de telecomunicaţii au evitat să se angajeze la modernizarea reţelelor din cauza fondurilor limitate, mulţi considerând că tehnologia 5G aduce doar o îmbunătăţire a capacităţii, nu şi funcţii noi.


În România, licitaţia 5G a fost amânată

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a amânat licitaţia 5G după ce „a dezbătut și adoptat împreună cu industria”, în şedinţa din 19 iulie a Consiliului Consultativ, „planul de măsuri și calendarul național privind alocarea benzii de frecvențe 470-790 MHz, precum şi opțiunile de reglementare asociate, sub forma unei foi de parcurs naționale privind alocarea și utilizarea viitoare a benzii de frecvențe 470-790 MHz”.

„Odată cu consultarea pe tema benzii de 700 MHz, am agreat practic calendarul punerii la dispoziţie a spectrului radio necesar implementării tehnologiei 5G în România. Vom finaliza toată documentaţia acestei licitaţii, care înseamnă inclusiv preţuri de pornire, până în luna iulie 2019 şi vom încheia licitaţia pentru spectru cel târziu în decembrie 2019”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, potrivit unui comunicat al instituției.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: