16 mai, 2012

Preşedintele francez François Hollande a fost întâmpinat marţi seara, la Cancelaria din Berlin de către Angela Merkel, cu o întârziere de peste o oră din cauza unui incident de zbor cauzat de o furtună, a precizat AFP, citată de Le Point.

Pentru prima sa călătorie în străinătate, în aceeaşi zi în care a preluat mandatul de preşedinte al Republicii, Hollande a discutat cu cancelarul german despre criza din zona euro, în timp ce Grecia e blocată în criza politică de după alegerile legislative din 6 mai şi care nu au reuşit formarea unui nou guvern.

Discuţiile dintre cei doi par să fi conservat, însă, divergenţele severe dintre viziunile lui Hollande şi Merkel privind gestionarea crizei în Europa. Doar în privinţa Greciei cei doi au vorbit aceeaşi limbă – în sensul găsirii unei soluţii care să o menţină în zona euro.


În rest, rămân cele trei mari probleme pentru care se întrezăreşte greu o soluţie comună:

  • Problema creşterii economice prin accesul fondurilor structurale ale UE şi susţinerea financiară a marilor investiţii – pentru Hollande. De partea cealaltă – austeritate şi rigoare fiscală – pentru Merkel
  • Euro-obligaţiuni care să asigure finanţari avantajoase – pentru Hollande. Reforme structurale, până la reforma pieţei muncii în eurozonă – pentru Merkel.
  • Revizuirea Tratatului fiscal în sensul adăugării unor prevederi care să vizeze crelşterea – pentru Hollande. Respectarea Tratatului aşa cum a fost semnat – pentru Merkel.

Conferinţa de presă a început marţi seară, la orele 21:21, ora Franţei, scrie Le Figaro, prin asigurarea cancelarului german că „noi suntem conştienţi de responsabilitatea celor două ţări, Franţa şi Germania, astfel că Europa este o dezvoltare bună şi că, animaţi de acest spirit, noi vom găsi soluţii”.

Merkel a evocat apoi imediat cazul Greciei, care face parte din euro şi din Europa. Cancelarul a asigurat apoi că a fost fericită de a face cunoştinţă cu François Hollande, astfel că o reuniune informală va avea loc din nou între François Hollande şi Angela Merkel, pe 23 mai.

Hollande vrea o relaţie „echilibrată” cu Berlinul

Conferinţa a continuat cu replicile noului preşedinte francez , care a declarat că „relaţia franco-germană este o constantă” a politicii preşedintelui Republicii Franceze, după cum a amintit François Hollande, care doreşte o relaţie echilibrată între Paris şi Berlin, o relaţie „de respect ale altor ţări ale UE şi ale instituţiilor europene”. Ca şi Angela Merkel, liderul statului francez a reiterat ataşamentul pentru aparţinerea Greciei de zona euro.


François Hollande a salutat „primirea care i-a fost rezervată” la Berlin şi a completat că „dincolo de diferenţele noastre, am vrut să dau o imagine de încredere şi coerenţă, o continuitate în istorie”, a subliniat el. „Această întâlnire arată că Franţa şi Germania sunt determinate să lucreze împreună”.

Merkel minimizează diferenţele sale cu Hollande

Întrebată cu privire la diferenţele existente între ea şi François Hollande, Angela Merkel asigură că nu se teme. „În spaţiul public, vom vedea mai multe diferenţe decât există” în realitate, a răspuns cancelarul, minimizând dezacordurile posibile şi concentrându-se în schimb asupra convergenţei cu François Hollande.

„Avem o datorie comună de a face ca Europa să avanseze şi să răspundă marilor provocări ale lumii”, a repetat François Hollande.

Merkel şi Hollande au vorbitz fiecare pe limba lui

În legătură cu limbajul folosit în interacţiunea lor, Angela Merkel a dezvăluit jurnaliştilor că ea şi Hollande au vorbit în principal în germană şi franceză, în afară de câteva cuvinte în limba engleză, atunci când translatorii nu au fost disponibili. „Am vorbit un limbaj universal, pentru a găsi soluţii”, a precizat Hollande.

Revenind la Grecia, cancelarul, precum şi François Hollande, respectă votul grecilor, indiferent care va fi acesta, dar preşedintele francez doreşte să transmită un „semn” poporului grec. „Vom veni cu măsuri de creştere pentru aceştia, care să le permită să-şi asigure prezenţa în zona euro”.

„Totul pus pe masă”, inclusiv „euro-obligaţiunile”

În ceea ce priveşte Pactul fiscal european, François Hollande a amintit că a cerut renegocierea acestuia în timpul campaniei sale electorale, dar a lăsat să se înţeleagă că era gata să ia în considerare un text separat pe creştere.

Presedintele francez a declarat că totul va depinde de rezultatul discuţiilor asupra creşterii. „Totul trebuie să fie pus pe masa atât de unii, cât şi de alţii, orice care poate contribui la creşterea economică”, a spus el, referindu-se la euro-obligaţiuni sau utilizarea fondurilor structurale ale UE. „Apoi, vom trage concluzii în ceea ce priveşte cadrul legal necesar”, a adăugat Hollande.

La rândul său, Merkel a asigurat că ea s-a gândit să aibă puncte de acord asupra creşterii împreună cu preşedintele Franţei, François Hollande. Cancelarul a spus că, din punctul ei de vedere, creşterea a fost „un concept general”, care ar putea acoperi diferite tipuri de măsuri.

Conferinţa de presă a luat sfârşit la orele 22:50, ora Franţei, când, după promisiunea multor altor întâlniri, Angela Merkel şi Francois Hollande au părăsit sala pentru a lua cina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: