sâmbătă

20 iulie, 2024

13 ianuarie, 2023

Economia Germaniei a stagnat în ultimul trimestru din 2022 și a crescut cu 1,9% pe parcursul întregului an. Reuters apreciază aceste date drept un nou semn că cea mai mare economie a Europei ar putea evita o recesiune, cel puțin în timpul iernii.

Creșterea pe întregul an a produsului intern brut raportată vineri de biroul german de statistică a depășit previziunile medii de 1,8%.

Statistica germană vede un rezultat bun în contextul actual

PIB-ul în 2022 a fost cu 0,7% mai mare decât în 2019, cu un an înainte de începerea pandemiei de COVID-19.


„Economia noastră este adaptabilă și robustă”, a spus ministrul de finanțe Christian Lindner.

Datele de vineri se adaugă semnalelor că o recesiune așteptată în cele 20 de state din zona euro în lunile de iarnă ar putea fi mai scurtă și mai superficială decât se prognozase.

Președintele Destatis, biroul de statistică germană, Ruth Brand, a declarat că economia germană a avut rezultate bune în 2022, în ciuda crizei energetice declanșate de invazia Ucrainei de către Rusia.

„Au existat, de asemenea, lipsuri serioase de materiale și blocaje de livrare, o creștere masivă a prețurilor la alimente, lipsă de forță de muncă calificată și pandemia COVID-19 care continuă, deși se estompează”, a spus ea.

Consumul a salvat economia germană


Principalii factori ai creșterii economice au fost consumul gospodăriilor, cu o creștere de 4,6% față de anul precedent, și investițiile în mașini și echipamente, care au înregistrat o creștere de 2,5% față de anul precedent.

„Încetinirea economică din semestrul de iarnă va fi, conform datelor pe care le avem acum, mai blândă și mai scurtă decât se aștepta”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, în raportul lunar al ministerului.

Thomas Gitzel, economist-șef la VP Bank, a declarat că economia a depășit așteptările scăzute, adăugând: „Este posibil ca recesiunea să fie amânată. Pe de altă parte, credem că este puțin probabil ca recesiunea să nu se materializeze deloc”.

Recesiunea este definită în mod obișnuit ca două trimestre succesive de contracție, iar stagnarea anunțată de statistica germană din al patrulea trimestru se bazează pe date provizorii, care pot fi revizuite.

Specialiștii cred că inflația a atins un vârf

Consilierul economic al guvernului german, Monika Schnitzer, a declarat joi pentru Reuters că inflația internă a atins probabil un vârf pe măsură ce prețurile globale la energie au scăzut, adăugând că se așteaptă ca prețurile gazelor naturale să continue să scadă în acest an.

Inflația a scăzut pentru a doua lună consecutiv în decembrie, din cauza scăderii prețurilor la energie și a plății unice de stat a facturilor la energie pentru uz casnic, prețurile de consum armonizate la UE crescând cu 9,6% pe an.

Deficitul de stat al Germaniei a fost de 2,6% din PIB în 2022, a mai anunțat statistica germană.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: