Autoritățile germane lucrează la planul unor livrări de urgență de bani gheață, pentru menținerea în funcțiune a economiei în cazul unor întreruperi majore a furnizării de electricitate, în condițiile războiului din Ucraina.
Planul include banca centrală a Germaniei, Bundesbank, care urmează să acumuleze suplimentar miliarde de euro, în eventualitatea creșterii cererilor de retrageri a mari sume din bănci. Este avută în vedere și limitarea acestora, potrivit mai multor surse citate de Reuters.
Oficialii guvernamentali și cei bancari discută și problemele de distribuire a numerarului, printre care accesul prioritar la combustibili al transportatorilor de bani gheață, ca și a altor transporturi speciale.
Accesul la bani gheață este o grijă specială a germanilor, care țin la siguranța și anonimitatea acestei forme de plată, pe care o folosesc mai mult decât alți europeni. Unii încă mai păstrează sume mari de mărci germane, deși acestea au fost înlocuite cu euro în urmă cu mai bine de două decenii.
Mari probleme logistice ale banilor în numerar
Peste 40% din germani se tem de întreruperea electricității în următoarele 6 luni și peste 60% din cumpărăturile zilnice din Germania se plătesc cu numerar.
Autoritățile germane privind dezastrele au recomandat păstrarea în case a unor rezerve de numerar. Bancomatele nu au surse proprii de electricitate, iar un german retrage în medie 6.600 euro anual de la bancomat.
Pe de altă parte, problemele de securitate ale mașinilor blindate care transportă numerar la bancomate și bănci nu vor fi mai ușoare în caz de urgență.
Iar tranzacțiile online ar putea deveni foarte dificile, dacă nu imposibile.
Un raport parlamentar vechi de mai mulți ani avertiza asupra riscurilor de „altercații agresive” în cazul în care oamenii nu-și pot retrage banii, în caz de urgență.
Și, deși Deutsche Kreditwirtschaft, organizația de supraveghere a sectorului financiar, consideră că o pană majoră de curent este improbabilă, băncile sunt în contact cu autoritățile ca să se pregătească pentru un asemena scenariu.
Un membru al consiliului local din Frankfurt, capitala financiară a Germaniei, a cerut ca un plan de urgență să fie gata până în 17 noiembrie!
***