sâmbătă

27 iulie, 2024

26 iulie, 2024

Într-o premieră în UE, compania franceză Gourmey a cerut o autorizație premergătoare introducerii pe piața UE pentru foie gras cultivat în laborator. Cererea, scrie Euractiv, apare pe fondul unei dezbateri aprinse între guvernele europene cu privire la inovația alimentară.

Startupul ceh Bene Meat Technologies este primul care a obţinut, anul trecut, aprobarea Uniunii Europene pentru carnea cultivată în laborator destinată utilizării în hrana animalelor de companie.

Asigurări că produsul va îndeplini „standardele foarte exigente” ale UE

Pe 26 iulie, Gourmey, o companie cu sediul la Paris, a anunțat că a depus cerere pentru produsul său pe bază de celule recoltate de la rață la autoritățile de siguranță alimentară din UE, Elveția, Marea Britanie, Singapore și SUA.


„Segmentul premium a fost întotdeauna în fruntea tendințelor alimentare, unde apar cele mai interesante inovații. Asistăm la o tracțiune comercială palpitantă pentru primul nostru produs în multe regiuni în care bucătarii doresc să continue să servească foie gras de înaltă calitate”, a transmis Nicolas Morin-Forest, CEO Gourmey.

Morin-Forest a adăugat că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu autoritățile de reglementare pentru a asigura conformitatea cu cerințele de siguranță și și-a exprimat încrederea că produsele sale vor îndeplini „standardele foarte exigente” stabilite de autoritățile UE.

Carnea cultivată sau crescută în laborator este produsă folosind celule animale autentice care cresc într-un mediu bogat în nutrienți, formând mușchi, grăsime și țesuturi.

Controversă în UE

Carnea crescută în laborator este reglementată în UE ca „aliment nou”, o definiție legală care include produse care nu sunt prezente în mod semnificativ în alimentația europenilor înainte de mai 1997. În conformitate cu legislația UE, o companie care dorește să introducă un aliment nou pe piața UE trebuie să depune o cerere de autorizare la Comisia Europeană.


Miniștrii agriculturii din Franța, Italia și Austria au prezentat o notă în ianuarie anul trecut Consiliului UE prin care au pus sub semnul întrebării dacă regulamentul privind alimentele noi este potrivit pentru carnea de cultură și au cerut o evaluare mai strictă a produselor de cultură.

Ei consideră aceste inovații ca o amenințare la adresa „metodelor de producție autentice” și au susținut că EFSA, autoritatea UE pentru siguranța alimentară, ar trebui să emită orientări dedicate pentru evaluarea cărnii cultivate în laborator, similare cu cele utilizate pentru medicamentele și produsele farmaceutice noi.

Nota, susținută și de miniștrii cehi, ciprioți, greci, maghiari, luxemburghezi, lituanieni, maltezi, români și slovaci, a cerut Comisiei să lanseze o „consultare publică” cu privire la carnea cultivată în laborator.

Mai recent, Ungaria, care a preluat președinția rotativă a Consiliului UE la 1 iulie, a propus o dezbatere în cadrul Consiliului cu privire la posibilul impact negativ al alimentelor noi asupra tradițiilor culinare ale Europei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: