joi

28 martie, 2024

27 ianuarie, 2012

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, joi noapte, arestarea preventivă a procurorului şef al Parchetului Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, acuzat de fapte de corupţie, judecătorii admiţând recursul procurorilor anticorupţie, a informat Mediafax.

De asemenea, judecătorii ICCJ au decis arestarea secretarului Primăriei sectorului 1 Bucureşti, alături de procurorul şef Mihai Betelie, pe numele celor doi fiind emise mandate pentru 29 de zile.

Decizia ICCJ este definitivă.


Şeful Parchetului sectorului 4, Mihai Betelie, acuzat de fapte de corupţie, a declarat, joi, în faţa judecătorilor ICCJ că nu apreciază să fi comis fapte penale şi că oricum dorea să părăsească sistemul judiciar, preşedintele instanţei replicându-i că trebuia să îşi asume calitatea.

În 20 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a decis cercetarea celor doi în stare de libertate, aplicând însă interdicţia de părăsi localitatea de domiciliu.

Împotriva acestei decizii procurorii DNA şi Betelie au făcut recurs, la instanţa supremă.

Curtea de Apel Bucureşti, deşi nu a dispus arestarea preventivă a şefului Parchetului sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, remarcă faptul că de pe poziţia deţinută magistratul a administrat o societate, a încheiat contracte cu eludarea legii, punând în lumină o conduită reprobabilă şi degradarea sa morală.


Mai mult, Curtea de Apel notează, în decizia sa, că procurorul şef Betelie şi-ar fi exercitat influenţa conferită de funcţia sa asupra vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) la schimb cerându-i solicitantului de influenţă să-i facă cunoştinţă magistratului cu o funcţionară din Primăriei Municipiului Bucureşti pentru rezolvarea unor „probleme”.

”Cu privire la acuzaţia de favorizare a infractorului în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, Curtea reţine, de asemenea, că există date din care rezultă că inculpatul Betelie Mihai, în baza informaţiei cu caracter clasificat «Strict Secret» privind luarea unor măsuri specifice punerii în executare a autorizaţiei din 26 mai 2011 emisă de Curtea de Apel Bucureşti în ce priveşte convorbirile purtate în mediul ambiental în biroul procurorului B.M.I. (Bălăşescu Maximilian Ion – n.r)” ar fi intervenit peste oamenii serviciilor secrete care montau tehnică şi ulterior ar fi divulgat presei aceste momente, reține Curtea de Apel.

Potrivit Curţii de Apel, procurorul Bălăşescu era vizat în dosarul 120/P/2011, având ca obiect traficul de influenţă în favoarea unor hoţi de autoturisme .

În același dosar, Bogdan Nicolae Grigorescu, secretar general la Primăria Sectorului 1 Bucureşti, este acuzat de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată, conflict de interese şi şantaj, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: