27 aprilie, 2021

Calculele de primăvară ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) au ținut pasul cu evoluțiile de pe piață și au corectat semnificativ prognoza privind cursul valutar mediu pe 2021, până la 4,92 lei / euro, de la 4,89 lei / euro, cât s-a estimat în ianuarie.

Deja la sfârșitul lunii martie, cursul mediu anunțat de Banca Națională a României (BNR) a spart plafonul de la 4,89 lei/euro și a înregistrat un maxim de 4,9270 lei / euro în 20 aprilie.


La rândul lor analiștii începuseră să-și corecteze prognozelor din sondajul CFA România realizat în martie urcând din nou cursul în apropierea nivelului de 5 lei (4,9903 lei / euro), la orizontul a 12 luni, de la 4,9708 cu în luna anterioară. Media anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9517 lei / euro.

(Citește și: „CFA România: Impactul economic al pandemiei de COVID-19 se va resimți și în 2022”)

Guvernul își face calculele bugetare în funcție de prognoza CNSP și acestea nu vor fi ușoare pentru viitoarea rectificare.

Pe de o parte, bugetul de stat pe 2021 încă este construit pe cursul de 4,89 lei / euro.

Pe de altă parte,  acum CNSP se așteaptă la o creștere economică mai mare decât cea la care se aștepta în ianuarie.

Prognoză mai optimistă de creștere economică


CNSP a revizuit în sus prognoza de creștere economică pentru acest an de la 4,3%, la 5% sau până la 1.142,3 miliarde de lei.

Deși mai optimistă decât în ianuarie, CNSP pare mai conservatoare decât Fondul Monetar Internațional (FMI) care a revizuit până la 6% prognoza de creștere economică a României pentru 2021 și la 4,8% în 2022.

(Citiți și: „FMI îmbunătățește semnificativ prognoza pentru România. Economia ar urma să înregistreze un avans de 6% din PIB în 2021, al doilea cel mai mare din UE”)

Pentru anii următori CNSP prevede consolidarea la acest nivel în 2022 ( + 4,8%) produsul intern brut (PIB).

Cel mai mare spor de valoarea adăugată brută este așteptat de la agricultură (+14,8%), urmată la mare distanță de sectorul construcțiilor (+6%).

Celelalte repere principale

  • Inflația (indicele prețurilor de consum) este prevăzută mai sus la 3,2% (față de 2,5% prognoza anterioară).
  • Salariul mediu net de 3.352 lei (anterior 3.323 lei).
  • Importurile continuă să crească mai mult decât exporturile: +8,9% până la 87,7 milioarde euro, respectiv +7,7% până la 66,9 miliarde euro. Totuși, doar creșterea importurilor a fost corectată, în jos, de la 9,7%.
  • Deficitul de cont curent ar urma să fie de 4,5% din PIB, mai mic decât cel pe anul trecut (4,8%), dar și decât cel prognozat în ianuarie (4,6%), ca urmare a unui PIB mai mare.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: