6 aprilie, 2021

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a îmbunătățit, semnificativ, estimările privind evoluția economiei românești, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, iar în Europa va fi devansată doar de Spania, care va înregistra o creștere economică de 6,4%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook„, publicat marți de instituția financiară internațională.

Dacă în luna octombrie a anului trecut, FMI estima că România va înregistra în 2021 o creștere de 4,6%, conform noilor previziuni publicate marți, Produsul Intern Brut al României va crește cu 6% în acest an. De asemenea, FMI și-a îmbunătățit și estimările pentru 2022, până la un avans de 4,8%, față de o creștere de 3,9% cât prognoza în luna octombrie a anului trecut. Conform acestor estimări, performanțele economiei românești vor fi, atât în 2021 cât și în 2022, peste media europeană de 4,5% în acest an și de 3,9% anul viitor.

Autoritățile române au construit bugetul de stat pentru anul în curs mizând pe o creștere a economiei de 4,31%.


La finalul lunii martie, și Banca Mondială a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei românești, indicând un avans al PIB de 4,3% pentru acest an, față de estimările anterioare, publicate în ianuarie, care mizau pe o creștere de 3,5% în 2021.

În ceea ce privește inflația, FMI a revizuit în sus estimările, arătând că România ar urma să înregistreze o creștere medie anuală a prețurilor de 2,8% în 2021, față de un avans de 2,5% cât prognoza în toamnă, pentru a se reduce la 2,1% în 2022.

De asemenea, în ceea ce privește deficitul de cont curent al României, dacă în toamnă FMI miza pe o diminuare a acestuia până la 4,5% din PIB în 2021, în prezent instituția financiară internațională estimează că acest deficit se va reduce foarte puțin, până la 5% din PIB în 2021 de la 5,1% din PIB în 2020, urmând ca în 2022 să se reducă la 4,7% din PIB.

Creșterea mondială, revizuită în sus

La nivel global, după o contracție de 3,3% în 2020, FMI se așteaptă ca economia mondială să înregistreze un avans de 6% în 2021 și unul 4,4% în 2022.


Contracția din 2020 este cu 1,1 puncte procentuale mai mică decât ceea ce estimam în raportul WEO din luna octombrie, grație unor creșteri peste așteptări în a doua jumătate a anului în majoritatea regiunilor, după ce restricțiile au fost relaxate iar economiile s-au adaptat la noile condiții de lucru. De asemenea, estimările pentru 2021 și 2022 au fost revizuite în sus cu 0,8 puncte procentuale, respectiv 0,2 puncte procentuale comparativ cu cele din luna octombrie, grație noilor măsuri de sprijin fiscal dintr-o serie de mari economii și revenirea susținută a vaccinărilor în a doua jumătate a acestui an„, se arată în raport.

Revizuirea în creștere, de la un avans de 5,5% previzionat în urmă cu aproape trei luni, reflectă în mare parte îmbunătățirea perspectivelor privind economia SUA, care ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 6,4%, cel mai rapid ritm din anii ’80, conform celui mai recent raport „World Economic Outlook”, publicat marți de instituția financiară internațională. În ianuarie, FMI estima o expansiune a PIB-ului Statelor Unite de 5,1%.

Cel mai rapid ritm de creștere din anii ’70

Dacă previziunile FMI se vor realiza, va fi cel mai rapid ritm de creștere a economiei mondiale din 1976, dar vine după cel mai sever declin anual de după Al Doilea Război Mondial. Conform estimărilor FMI, PIB-ul global s-a contractat anul trecut cu 3,3%, după ce în ianuarie se previziona un declin de 3,5%.

Economiile avansate ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de 5,1%, față de 4,3% previzionată în ianuarie. De asemenea, avansul economiilor emergente în 2021 va fi de 6,7%, față de 6,3% estimat în ianuarie.

„Redresarea cu viteze multiple este în desfășurare în toate regiunile și la nivelul tuturor grupelor de venituri, existând diferențe semnificative în ritmul campaniilor de vaccinare, al nivelului sprijinului economic și al factorilor structurali, cum ar fi dependența de turism”, se arată în raportul FMI.

Economiile SUA și China revin în 2021 la nivel pre-criză

Anul acesta, Statele Unite se vor alătura Chinei în recâștigarea nivelului PIB-ului de dinaintea pandemiei. Până la finalul anului trecut, China a recâștigat tot avansul economic pierdut în pandemie, apreciază instituția financiară internațională.

Totuși, FMI atrage atenția asupra gradului ridicat de incertitudine privind perspectivele economice și că îmbunătățirile ar putea fi cu ușurință afectate de alți factori, în primul rând combaterea cu succes a pandemiei.

„Progrese mai ridicate ale campaniilor de vaccinare ar putea duce la îmbunătățirea estimărilor, în timp ce noi variante rezistente la vaccin ar putea duce la o revizuire semnificativă în scădere”, avertizează FMI.

Un alt risc ridicat îl reprezintă persistența politicilor acomodative ale băncilor centrale, în special în SUA. Ratele dobânzilor pe termen lung au crescut semnificativ din ianuarie în întreaga lume, deoarece participanții pe piață își revizuiesc așteptările privind momentul în care Rezerva Federală a SUA începe normalizarea politicii monetare, se arată în raportul FMI.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: