duminică

21 aprilie, 2024

22 aprilie, 2021

PIB-ul ar putea înregistra un avans de 4,3% în acest an, iar deficitul bugetar ar urma să se ridice la 7,2% din PIB, estimează analiștii CFA România, avertizând că impactul economic al pandemiei de COVID-19 se va resimți și anul viitor.

Specialiștii anticipează, în medie, o rată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) de 3,44%. În ceea ce privește cursul de schimb leu/euro, peste 93% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9517, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 4,9903 lei pentru un euro.

„Este de remarcat faptul ca 76% din participanții la sondaj anticipează majorarea ratei inflației, peste 72% se așteaptă la creșterea ratelor de dobândă de piață monetară și peste 83% prognozează majorarea ratelor de dobândă pentru scadențele pe termen mediu” precizează sursa citată. Banca Națională a României prognozează o inflație de 3,4% pentru finalul acestui an.


Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului realizat lunar de Asociația CFA România au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale.

Potrivit rezultatelor din luna martie a acestui an, cea mai mare parte a respondenților (peste 70%) anticipează că impactul economic al coronavirusului se va resimți inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (23,3%) chiar până în trimestrul IV al anului 2022.

Totodată, analiștii estimează că datoria publică va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la peste 52% din PIB.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în martie comparativ cu luna februarie la valoarea de 60,7 puncte iar față de aceeași lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 39,9 puncte.


„Atât indicatorul de încredere cât și cele două componente ale sale au atins valorile maxime post criza COVID-19, ceea ce indică încredere în revenirea economiei în acest an. De asemenea, sondajul relevă revenirea, în linie atât cu evoluțiile globale cât și cu prognoza de creștere economică, a anticipațiilor de majorare a ratei inflației și a ratelor de dobândă”, a declarat Adrian Codirlașu (foto), vicepreședinte al Asociației CFA România.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de aproape zece ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică cuprinde valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a șase întrebări cu privire la condițiile curente referitoare la mediul de afaceri și piața muncii și anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: