6 mai, 2022

Prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în aprilie, după ce au atins un nivel record în martie, dar securitatea alimentară globală a rămas o preocupare din cauza condițiilor dificile de piață, a anunțat vineri agenția ONU pentru alimente, potrivit Reuters.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 158,5 puncte luna trecută, comparativ cu 159,7 în luna martie.

„Scăderea mică a indicelui reprezintă o ușurare binevenită, în special pentru țările cu venituri mici și cu deficit de alimente, dar prețurile alimentelor rămân totuși aproape de maximele lor recente, reflectând o persistență a tensiunilor din piață și reprezentând o provocare pentru securitatea alimentară globală, în special pentru statele vulnerabile”, a declarat economistul-șef al FAO Maximo Torero Cullen.


Deși a scăzut față de luna anterioară, indicele din aprilie a fost cu 29,8% mai mare decât cel din aprilie 2021, fiind parțial împins în sus de preocupările legate de impactul invaziei ruse a Ucrainei asupra prețurilor alimentelor.

Indicele prețurilor la cereale a scăzut cu 0,7% în aprilie, după o creștere de 17% în martie. În timp ce prețurile la porumb au scăzut cu 3%, prețurile la grâu au crescut cu 0,2%.

FAO a precizat că grâul a fost afectat de blocarea porturilor din Ucraina și de îngrijorările legate de situația recoltelor din Statele Unite, însă aceste îngrijorări au fost parțial compensate de livrări mai mari din India și de exporturi mai mari decât se aștepta din Rusia.

Indicele FAO al prețurilor uleiurilor vegetale a scăzut cu 5,7% în aprilie, pe fondul scăderii cererii care a împins în jos prețurile la uleiurile de palmier, floarea soarelui și soia.


Prețul zahărului a crescut cu 3,3%, indicele prețului cărnii a crescut cu 2,2%, iar indicele produselor lactate a crescut cu 0,9%.

Într-un al raport privind cererea și oferta de cereale, FAO și-a redus ușor proiecția privind producția mondială de grâu în 2022 la 782 milioane de tone, de la 784 milioane luna trecută.

Prognoza a luat în considerare o reducere de 20% a suprafeței recoltate în Ucraina și o scădere a producției din Maroc din cauza secetei.

Prognoza FAO privind producția mondială de cereale pentru 2021 a rămas neschimbată, la 2,799 miliarde de tone, cu 0,8% mai mult față de nivelul din 2020.

Agenția și-a crescut ușor previziunile privind comerțul global de cereale în sezonul 2021/22 la 473 de milioane de tone, în creștere cu 3,7 milioane de tone față de prognoza de luna trecută, dar cu 1,2% sub nivelul record din 2020/21.

FAO a precizat că revizuirea în sus a reflectat exporturi mai puternice din Rusia, din aprilie, către state precum Egipt, Iran și Turcia.

FAO a avertizat în martie că prețurile alimentelor și furajelor ar putea crește cu până la 20% ca urmare a conflictului din Ucraina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: