duminică

21 aprilie, 2024

8 aprilie, 2022

Prețurile alimentelor la nivel mondial au crescut cu aproape 13% în martie, până la un nou record, pe fondul războiului din Ucraina care a provocat tulburări pe piața cerealelor și a uleiurilor, a anunțat vineri agenția alimentară a ONU, citată de Reuters.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare de la nivel global, a înregistrat o medie de 159,3 puncte luna trecută, comparativ cu 141,4 în februarie.

Rusia și Ucraina sunt mari exportatori de grâu, porumb, orz și ulei de floarea-soarelui prin porturile de la Marea Neagră, însă invazia declanșată de Moscova în urmă cu șase săptămâni a blocat exporturile ucrainene.


Luna trecută, FAO a anunțat că prețurile alimentelor și furajelor ar putea crește cu până la 20% ca urmare a conflictului din Ucraina, crescând riscul agravării foametei din unele regiuni ale lumii.

Indicele prețurilor la cereale a urcat cu 17% în martie, până la un nivel record, în timp ce indicele uleiului vegetal a crescut cu 23%, înregistrând, de asemenea, cea mai mare valoare de până acum.

Întreruperea aprovizionării cu culturi din regiunea Mării Negre a exacerbat creșterea prețurilor la mărfurile alimentare, care erau deja la maximele ultimilor 10 ani, din cauza problemelor legate de recolta globală.

De asemenea, prețurile zahărului și lactatelor au crescut brusc luna trecută, a mai anunțat FAO.


În estimări separate privind cererea și oferta de cereale, FAO și-a redus vineri proiecția privind producția mondială de grâu în 2022 la 784 de milioane de tone, de la 790 de milioane luna trecută, deoarece a luat în considerare posibilitatea ca cel puțin 20% din culturile de iarnă ale Ucrainei să nu poată fi recoltate.

Estimarea revizuită a producției globale de grâu este totuși cu 1% peste nivelul anului precedent, se arată în comunicat.

Agenția și-a redus totodată proiecția privind comerțul global cu cereale în anul 2021/22, deoarece exporturile în creștere din Argentina, India, Uniunea Europeană și Statele Unite vor compensa doar o parte pierderile de la Marea Neagră. Comerțul total de cereale în 2021/22 a fost revizuit în scădere cu 14,6 milioane de tone față de previziunile anterioare, la 469 milioane de tone, cu 2% sub nivelul din 2020/21.

Stocurile mondiale de cereale prognozate la sfârșitul anului 2021/2022 au fost revizuite cu 15 milioane de tone la aproape 851 de milioane de tone.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: