vineri

19 aprilie, 2024

15 martie, 2016

sonda petrolDupă revenirea cotațiilor internaționale ale țițeiului la nivelul de 40 de dolari pe baril, Agenția Internațională a Energiei (AIE) vede o ”luminiță la capătul tunelului”, iar banca de investiții Goldman Sachs ”muguri verzi”.

Cu toate acestea, numeroși analiști avertizează că, la fel ca rundele de apreciere de anul trecut, și aceasta se va risipi, odată ce prețurile vor ajunge suficient de sus încât să susțină producția din Statele Unite, mai costisitoare decât cea a statelor OPEC, notează Bloomberg.

”Dacă prețurile vor continua să crească, producătorii americani de petrol de șist vor răspunde”, a comentat Jamie Webster, de la IHS Energy. ”Scăderea producției Statelor Unite este elementul cheie de dinamică de care ai nevoie pentru ca oferta să egaleze cererea, iar acest lucru s-ar putea să nu se întâmple”, a adăugat analistul.


Cotațiile internaționale ale țițeiului au avansat cu circa 40% față de nivelul minim al ultimilor 12 ani, de 27,1 dolari pe baril, atins în ianuarie. Producția statelor care nu fac parte din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut la cel mai redus nivel din 1992, iar AIE apreciază că ”prețurile ar fi atins cel mai scăzut nivel”.

Chiar și așa, depășirea pragului de 50 de dolari pe baril este puțin probabilă în acest an, iar orice revenire a prețurilor întârzie scăderea producției de care e nevoie pentru a echilibra piața, reiese din opiniile analiștilor chestionați de Bloomberg.

Producția americană a scăzut cu 5,5% față de nivelul din vara trecută, însă procesul de epuizare a stocurilor umflate abia a început, susțin experții Goldman Sachs.

Banca anticipează prăbușirea prețurilor la nivelul de 20 de dolari pe baril susține că este necesar ca prețurile să rămână mici pentru a eroda capitalurile producătorilor. În situația contrară, scăderile de producție necesare pentru înlăturarea excesului de pe piață nu vor avea loc.


Industria nu poate rămâne profitabilă la actual nivel al cotațiilor. Anul trecut, producătorii au pierdut în medie 3 dolari la fiecare baril de petrol, în ciuda reducerii masive a cheltuielilor, reiese dintr-o analiză a Sanford C Bernstein&Co.

Creșterile cotațiilor s-ar putea însă tempera înainte ca producția americană să fie ”reînviată”, este de părere analistul Giovanni Staunovo, de la UBS Group, în condițiile în care OPEC și statele din afara grupului nu au făcut progrese în ceea ce privește limitarea producției, iar Iranul intenționează să își recâștige cota de piață pierdută în urma instituirii sancțiunilor internaționale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: