miercuri

8 mai, 2024

24 mai, 2017

Growth of oil price. Barrels and graph.

Prețul petrolului crește marginal miercuri dimineața, pentru că piața se așteaptă la prelungirea acordului de reducere a producție de către  Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alți producători pentru tot restul anului 2017.

Cotația petrolului Brent a crescut cu 0,35% până la 54,34 dolari / baril, iar cea a WTI – cu 0,33% până la 51,64 dolari /baril.

OPEC are pe agenda reuniunii sale din 25 mai extinderea reducerii livrărilor, iar stocurile de petrol sunt „departe de obiectivul OPEC, nivelul mediu al ultimilor cinci ani, ceea ce înseamnă că decizia este deja luată”, potrivit unui raport al BNP Parisbas, citat de Reuters.


„Suntem de acord că este necesar să facem tot posibilul pentru a restabili echilibrul pe piaţa petrolului, toate opţiunile sunt deschise şi analizate. Dar trebuie să existe un acord care să mulţumească pe toată lumea şi, dacă este necesar, ar putea fi posibil să majorăm cantitatea care va fi redusă, dar este prea curând să speculăm pe acest subiect”, a explicat Essam al-Marzouq înaintea reuniunii OPEC care va avea loc joi la Viena.

OPEC şi alte câteva state producătoare din afara cartelului au încheiat, în luna decembrie 2016, un acord de reducere a producţiei pe plan global cu 2%, sau cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd), în primul semestru din 2017. Rusia s-a angajat atunci să îşi reducă producţia cu 300.000 de barili pe zi, începând cu 1 ianuarie 2017. L

Pe de altă parte, Rosneft, cea mai mare companie petrolieră rusă, a anunțat că este pregătită să reia rapid creșterea  producţiei imediat după ce OPEC renunţă la acord.

Lukoil, cel mai mare producător privat de petrol din Rusia, îşi va ajusta planurile de producţie pentru acest an, dacă la reuniunea ministerială a OPEC din 25 mai va fi decisă prelungirea acordului privind reducerea producţiei de petrol, a declarat săptămâna trecută directorul general Vagit Alekperov.


Luna aceasta, primii doi mari producători mondiali de petrol, Arabia Saudită şi Rusia, s-au pronunţat în favoarea unei prelungiri a acordului de reducere concertată a producţiei de petrol până în luna martie 2018.

Moscova este interesată de creşterea preţului la petrol, produs care asigură o mare parte din veniturile sale bugetare. În ultimii doi ani, prăbuşirea preţului la petrol şi sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească. În plus, o reducere a producţiei cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativă pentru Rusia, în condiţiile în care, în toamnă, producţia sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietică, de 11,2 milioane de barili pe zi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: