duminică

28 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 aprilie, 2012

Analiştii de la Ernst & Young au calculat că preţul petrolului ar putea ajunge la 150 de dolari pe baril în luna mai şi ar putea rămâne aşa până la sfârşitul anului 2013, scrie The Telegraph.

Dacă preţul petrolului va depăşi 150 de dolari barilul, economiile multor state din Europa, şi aşa vulnerabile de pe urma crizei datoriilor, vor avea de suferit. Primele semne au apărut deja în Marea Britanie, unde consumatorii se confruntă deja cu „furtuna perfectă” după cum numea această „combinaţie” cunoscutul economist Nouriel Roubini: creşterea preţului la carburanţi, creşterea inflaţiei, a şomajului, iar economia dă semne de oboseală.

Acest risc este luat în serios de Banca Angliei, al cărei Guvernator, Mervyn King, a avertizat deja public că întreruperea furnizării de hidrocarburi din Iran şi Nigeria ar putea duce la creşterea inflaţiei.


Economistul Andrew Goodwin susţine că, pentru Regatul Unit, creşterea preţului petrolului se află pe picior de egalitate ca gravitate cu criza datoriilor din zona euro. „Tensiunile politice din Orientul Mijlociu se agravează şi s-ar putea să ne confruntăm cu o nouă explozie a preţurilor”, spune Goodwin.

În această situaţie, inflaţia medie ar putea ajunge în Marea Britane la 3,7 puncte procentuale, cu mult peste ţinta Băncii Centrale de 2 la sută şi a Oficiului pentru prognoză, care o vedea undeva la 2,8 la sută. „Acest cocktail ar face viaţa foarte grea britanicilor”, declară economistul Andrew Goodwin.

În acest context, perspectiva unei recesiuni trebuie luată în calcul, care va aduce cu sine o creştere a şomajului.

Estimările standard privind impactul preţului petrolului asupra economiei zonei euro sunt că o majorare de 10% a acestuia va încetini creşterea economică anuală cu circa 0,2 puncte procentuale, în următorii trei ani.


Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: