sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 aprilie, 2021

Prețul grâului a crescut cu aproape 50% pe piețele internaționale de la începutul anului, în vreme ce prețul porumbului este mai mult decât dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Printre cauze: cererea mai mare, mai ales din partea Chinei și perspectiva reducerii producției, spune o analiză  a casei de brokeraj XTB.

Grâul a atins luni, 26 aprilie, cel mai înalt nivel de după februarie 2013, potrivit XTB, care la rândul său este cotată la Bursa din Varșovia.

La porumb, „deși presiunea este mai redusă, variațiile sunt, totuși, semnificative, suficiente încât să propulseze indicele materiilor prime agricole în cel mai rapid ritm din ultimii ani, atât în varianta DBA (Invesco) cât și în cea BAS (Bloomberg)”, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist la XTB România .


„Pentru România, vestea ar putea fi una bună pentru sectorul agricol, care a avut anul trecut un an foarte slab, doar 3,8% din PIB, și a avut efect net de scădere economică. De prețurile ridicate ar beneficia fermierii care au ținut recolta, deși o bună parte au ales să lichidizeze înainte de valul recent de majorare a prețurilor”, a adăugat Claudiu Cazacu.

Totuși, „în privința noii producții, este încă un drum foarte lung până la așezarea pieței și a prețurilor”, mai avertizează expertul de la XTB.

Pericol de inflație crescut

Pe măsură ce se va consolida, tendința de creștere a prețurilor cerealelor ar urma să amplifice pericolul creșterii inflației, de care consumtarii sunt „deja apăsați”, potrivit sursei citate.


Și România nu va fi ferită de pericolul scumpirilor, chiar dacă „are șanse mari să beneficieze, în continuare, de cel mai mic preț din Uniune, aflat, potrivit Eurostat, cu 47% sub media europeană”.

(Citiți și: „România – în top la terenul agricol, pe ultimele locuri la randamentul producției de grâu”)

„Asta nu va însemna că românii nu ar fi nevoiți să se obișnuiască să aloce un buget mai mare pentru pâine, patiserie sau chiar cozonac (…) România este pe locul unu în UE la consumul de pâine”, spune Claudiu Cazacu.

Tendință de scumpire persistentă

În funcție de concluziile unui raport „esențial pentru piață”, care va fi publicat în SUA pe 12 mai și „dacă piața nu se va ajusta până atunci, sau curând după aceea, ar putea deveni dificil de evitat un risc mărit de scumpire a produselor din grâu și porumb, inclusiv a pâinii și mălaiului”, spune analiza citată.

Și, cum „fenomenul cotațiilor mai ridicate la cereale precum grâul și porumbul este global, e de așteptat ca prețurile relative să se păstreze”. De suferit vor avea mai ales țările cu venit mic pe cap de locuitor, în care coșul zilnic include o pondere ridicată a alimentelor.

Impactul asupra prețurilor se resimte mai ales în țările mai sărace, iar restricțiile economice ale momentului afectează, de asemenea, „în special țările cu infrastructură digitală redusă, și cu procente mari din populație angajate în segmente care utilizează intensiv forța de muncă”.

Importurile Chinei reduc stocurile. Speculatorii profită

„Stocurile globale au fost, de asemenea revizuite în scădere la raportul din aprilie, în timp ce China, în dorința de a-și reface efectivele de porci, devastate anterior de boală, importă cantități record. De la începutul anului comenzile atingeau 15,7 milioane de tone, cea mai ridicată cantitate din ultimii 26 de ani. Potrivit unor  informații neconfirmate oficial și oferite de Bloomberg, ar putea fi vorba de noi achiziții ale Chinei de peste 1 milion de tone”, potrivit analistului XTB.

Prețul cerealelor la bursa din Chicago, ca și în Europa, pe bursa MATIF, „se află în creștere accelerată”. „De la începutul lunii creșterea (prețului) porumbului (în SUA) depășește 21%, iar a grâului, 19%”.

„Trendul era deja clar definit atunci când Departamentul American pentru Agricultura (USDA) a anunțat suprafețe plantate cu porumb sensibil mai reduse față de așteptări”, spune Claudiu Cazacu.

„În condițiile în care nivelul de acoperire de stocuri finale/cerere a ajuns la un foarte coborât reper de 33, speculatorii au considerat că este cazul să acumuleze poziții de creștere (long), la un moment dat volumul acestora reprezentând 169% din stocurile finale.

”De atunci, cifrele arată o diminuare a poziționării fondurilor în favoarea creșterii, însă ritmul este redus (doar 4% din volumul anterior, pe 20 aprilie, pentru capitalul administrat, categorie care include anumite tipuri de fonduri de hedging și traderi)”, explică analiza XTB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: