vineri

19 aprilie, 2024

18 septembrie, 2019

Tendința scumpirii gazelor pe piața din România, rămasă liberă după restricțiile OUG 114 / 2018, au dus prețul mediu ponderat al tranzacțiilor de la Bursa Română de Mărfuri (BRM) până la 106,8 lei / MWh, în luna august.

Prețul bursei gazelor din România este aproape dublu față de cel de pe piața regională de la Viena , de 56,2 de lei pe MWh.

Dosarul de infringement privind blocarea pieței prin OUG 114 va ajunge la Curtea de Justiție a UE pe 27 septembrie, care ar decide, cel mai probabil, amendarea României.


Tendința pieței din România este contrară celei de la hubul vienez CEGH, unde indicele Front Month Index a scăzut constant pe tot parcursul acestui an.

Scumpirea gazelor pe piața liberă internă, ca și dosarul de infringement, sunt efectele directe ale obligației impuse producătorilor autohtoni prin OUG 114 și OUG 19 de a vinde la 68 lei / MWh furnizorilor întregul volum necesar consumatorilor casnici și producătorilor de agent termic.

„Ordonanța lăcomiei” a dat peste cap piața gazelor prin reducerea drastică a volumului oferit la vânzare, ceea ce a produs scumpirile menționate.

Autoritățile române au anunțat săptămâna trecută un plan de revenire treptată la piața liberă de dinainte de OUG 114.


Re-liberalizarea pieței ar urma să se producă în trei etape, dintre care primele două continuă să îi defavorizeze pe producătorii de gaze și perpetuează avantajele furnizorilor E.On și Engie, care au făcut presiuni asupra autorităților în acest sens, potrivit e-nergia.

Cele trei etape ale liberalizării sunt:

  • menținerea parametrilor din OUG 114 până la finalul lunii martie 2020.
  • o perioadă tranzitorie pentru anul calendaristic următor, în care va exista un preţ reglementat de stat, pentru 50% din necesarul de consum al casnicilor şi al producătorilor de energie termică, urmând ca diferenţa de 50% din consum să fie cumpărată de furnizori de la producători în mod liber, la preţ de piaţă.
  • liberalizarea completă de la 1 aprilie 2021.

Nivelul preţului reglementat, pentru 50% din consum, la care Petrom şi Romgaz va trebui să vândă gazul în perioada de un an de după 1 aprilie 2020 nu este cunoscut încă şi nu a fost prezentat.

România ar trebui să modifice legislația gazelor până la 26 septembrie, astfel încât dosarul de infringement să nu ajungă la Curtea de Justiție a UE, care cel mai probabil ar putea impune amenzi de sute de mii de euro zilnic.

România urma să trimită, în această săptămână, şi în scris propunerile către Bruxelles, pentru ca oficialii CE să se poată pronunța.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: