duminică

26 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iulie, 2021

Segmentul de piață pentru ziua următoare (PZU) a bursei de electricitate OPCOM de la București a înregistrat un maxim istoric de peste 885 lei /MWh, joi, ca urmare a opririi neprevăzute a unei unități de producție de la Centrala Nucleară de la Cernavodă și consumului mare cauzat de căldură.

Maximul a fost înregistrat pentru livrările de la ora 21 a zilei de mâine 30 iulie, dar prețuri de peste 820 de lei / MWh s-au înregistrat pentru toate zonele orare de după ora 18, până la ora 24, când prețul a coborât la 589 lei / MWH.


La consumul crescut de energie electrică aferent caniculei se adaugă oprirea neprevăzută a  Unității 2 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, înregistrată aseară târziu, și care va fi repornită abia sâmbătă.

Cele două unități de producție energetică de la Cernavodă au o capacitate de 700 de MW fiecare.

Prețuri tot mai mari

Este al doilea maxim istoric al prețului electricități pe PZU din această lume, după cel din 12 iulie, când de asemeni Unitatea 2 a suferit o oprire neprevăzută, deși abia fusese pornită după revizie.


Pe de altă parte, prețurile pe piața PZU și pe termen scurt în general au crescut și ca urmare a dezechilibrelor create prin strategiile de contractare legate de liberalizarea completă a pieței pe segmentul de retail.

(Citiți și: „Marii jucători din Energie se așteaptă la mari scumpiri la electricitate de anul viitor”)

Mulți funizori nu s-au grăbit să facă angajamente pe termen lung nefiind siguri de cota de piațță pe care o vor obține și când au atras clienții nu au avut energie pentru aceștia și au cumpărat pe PZU, care este, în principiu, o piață care umple golurile lăsate de contractele pe termen lung.

Volatilitatea mare a pieței și toate dezechilibrele se vor oglindi, mai devreme sau mai târziu și în scumpirea electricității la consumatorul final, cel mai târziu odată cu reînnorirea contractelor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: