Preţul spot energiei electrice cu livrare miercuri a ajuns la 581,98 lei / MWh pentru orele de vârf, iar preţul mediu înregistrat marţi la ora 15.30 a fost de 551 lei / MWh.
Ambele preţuri sunt mai mari decât maximele din decembrie 2018 și din ianuarie 2019, potrivit datelor operatorului bursier OPCOM.
Preţul pentru intervalul până la ora 21 de miercuri era de 123,17 euro / MWh, aproape dublu faţă de Cehia şi Slovacia (67 euro / MWh)m, ţări cu care România este conectată prin preţ.
Nivelul este mai mare şi decât cel din ianuarie 2017, când s-au înregistrat preţuri între 91 şi 108 euro / MWh.
Ca urmare, importul de electricitate al României corespundea cu funcționarea unei capacități de peste 780 MW, marţi la ora 15.40, după ce la prânz importase corespunzător pentru 1.000 MW.
Scumpirea preţurilor de piaţă ale electricităţii (ca şi a gazelor naturale, de altfel) este rezultatul restricţiilor impuse de OUG 114, care a plafonat prefiturile reglementate ale producătorilor (respectiv preţul gazelor pentru populaţie).
Preţul mediu de luni a fost 307 lei pe MWh, cât a fost luni.
Reglementări toxice, industrie îmbătrânită
România a importat cu 38% mai multă electricitate în primele cinci luni ale acestui an, față de aceeași perioadă similară din 2018, potrivit celui mai recent raport de monitorizare publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energiei (ANRE).
Fenomenul a continuat și în lunile de vară, în care, de obicei, România era exportatoare de electricitate.
La scumpirea certificatelor verzi pe care trebuie să le achite producători poluanţi pe bază de cărbune, cu instalaţii nemodernizate suficient se adaugă şi efectele reglementărilor toxice ale OUG 114:
- plafonarea profitului prin cheltuielile recunoscute de ANRE la toți producătorii de electricitate,
- plafonarea prețului la gazele din producția interne pentru consumatorii casnici, ceea ce a scumpit gazele pentru termocentrale,
Pe de altă parte, decizia Guvernului de a crește stocurile obligatorii pentru iarnă de gaze (+10%, justificată în principiu) și de creștere a rezervei de apă în lacurile de acumulare (+25), față de anul trecut, a amplificat dificultăţile reyultate din OUG 114.