Prețul carburanților a fost redus cu 50 de bani / litru de toate marile lanţuri de benzinării din România, a anunţat, vineri dimineaţa, ministrul Energiei Virgil Popescu. Marile rețele de distribuție din România s-au conformat astfel, voluntar, OUG adoptate ieri de guvern, care le promite să le scadă, în schimb, taxele cu 25 de bani pe litru de carburant.
Atenție, însă, consumatorii nu trebuie să se descurajeze dacă, la pompă, văd prețul fără reducere, spre deosebire de totem. Prețul redus va fi precizat pe bonul fiscal, potrivit OUG.
Joi dimineață, doar OMV Petrom (SNP) anunţase că a redus cu 50 de bani preţurile tuturor sortimentelor de benzină şi motorină din stațiile de alimentare Petrom şi OMV din România. După amiază și Rompetrol a anunțat același lucru. Virgil Popescu spune pe Facebook și, șoferii au putut constata că și Rompetrol, Lukoil și MOL au operat reducerile.
OMV Petrom spune că , pentru un plin de 50 de litri, șoferii vor plăti mai puţin cu 25 de lei.
Conformarea voluntară este mai bună decât controalele
De vineri, 01 iulie, e valabilă trei luni invitația guvernului, adresată distribuitorilor de carburanți prin OUG aprobată joi, de a scădea prețurile cu 50 de bani / litru, ca să beneficieze, în schimb, de o scutire de taxe de 25 de bani / litru de benzină sau de motorină.
Reducerea ar conta în proporții de 5,4 – 5,8% din actualele niveluri de preț și se va aplica mereu la prețurile de piață, care pot crește în continuare, atrag atenția analiștii din domeniu.
Cum companiile de distribuție nu sunt obligate, teoretic, să reducă prețurile, ordonanța amenință cu aplicarea unei alte OUG de combatere a prețurilor speculative. Aceasta nu se aplică, însă, decât în stare de alertă, de urgență, de război, sau în „alte situații de criză”, când Guvernul consideră că anumite produse sunt „ în situație de risc speculativ”.
Distribuitorii de carburanți preferă scăderea veniturilor cu 25 de bani / litru și așteptarea nu se știe cât de îndelungată de respectare a scăderii taxelor cu restul de 25 de bani / litru, decât să se confrunte cu avalanșa de controale din partea tuturor instituțiilor statului, care au semănat cu represaliile atunci când au fost declanșate la marele val de scumpiri din martie, potrivit unor surse din piață.
„În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei să urmărească situaţia din teren şi să ia măsuri imediate. Instituţiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenţia: ordonanţa de urgenţă în ceea ce priveşte compensarea şi ordonanţa anti-speculă”, a scris Ciucă, pe Facebook.
Totuși, pentru ca ordonanța anti-speculă să fie aplicabilă, trebuie mai întâi ca Guvernul să declare că există o situație excepțională pe piață, care justifică aplicarea.
***