miercuri

24 aprilie, 2024

16 ianuarie, 2017

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM a ajuns la 449 de lei (100 de euro) pe MWh luni dimineaţa între orele 9:00 şi 10:00, nivelul fiind egal cu cel de pe bursele din Ungaria, Slovacia şi Cehia, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM, citate de Agerpres.

Consumul de energie al României a crescut la cote maxime în ultimele zile, peste 9.700 de MW, cu un vârf de 9.730 de MW marţi seara.

Preţul de luni de pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) este cu 40% mai mare decât cel din urmă cu două săptămâni, înainte de episodul de ninsori şi ger, când energia se tranzacţiona cu maximum 320 de lei pe MWh.


Totodată, preţul de luni este aproape dublu faţă de cel înregistrat în urmă cu un an în această perioadă, când, în ziua de 18 ianuarie 2016 (o zi de luni), cotaţia maximă era de 239 lei pe MWh.

Preţul de luni pe de piaţa spot românească a fost, la un moment dat, chiar mai mare decât pe celelalte pieţe din regiune. Astfel, la ora 5:00, preţul din România era 49 euro pe MWh, în timp ce în Ungaria era 44 de euro, iar în Cehia şi Slovacia, 38 de euro pe MWh.

La acea oră, România chiar a importat anumite cantităţi de energie, cea mai mare fiind de 182 de MW la ora 5:52, potrivit datelor Transelectrica.

Luni, la ora 11:10, producţia României era 10.526 MW, din care 9.027 MW consumul intern şi 1.499 de MW export.


Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o Hotărâre care prevede, printre altele, că pot fi interzise exporturile de energie electrică în situaţii de criză. Alte măsuri prevăd trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură), dar şi limitarea aprovizionării cu energie pentru unii consumatori industriali.

Hotărârea este o măsură preventivă şi temporară care poate fi aplicată doar în condiţiile apariţiei unei situaţii de criză pe piaţa de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) şi doar dacă este ameninţată siguranţa populaţiei ori a Sistemului Electroenergetic, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România, Ion Lungu, a declarat că este o prerogativă a Guvernului să ia astfel de măsuri, dar că astfel de deciziii trebuie anunţate din timp, înainte de închiderea pieţei de echilibrare, pentru ca exportatorii să aibă timp să găsească alte soluţii de a-şi vinde energia şi să nu rămână în dezechilibru.

În urmă cu câţiva ani (februarie 2012 – n.r.) a mai fost o situaţie de acest gen. Atunci a fost o situaţie extrem de neplăcută, pentru că s-a aplicat măsura tăierii exportului după închiderea pieţei de echilibrare. Ar fi corect să se anunţe înainte, astfel încât furnizorii şi cei care fac exporturi să-şi ajusteze poziţiile fie pe piaţa de echilibrare, fie să încerce să găsească alte pieţe, să nu fie în situaţia în care să facă notificările privind planurile lor de export şi apoi să nu mai poată face acel export. Acesta ar fi un lucru esenţial”, a susţinut Lungu. Ion Lungu a fost preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: